PRIJAVA revizora protiv Puteva Srbije: Poslovi BEZ TENDERA vredni 430 miliona EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRIJAVA revizora protiv Puteva Srbije: Poslovi BEZ TENDERA vredni 430 miliona EUR

  Državna revizorska institucija podnela je prekršajne prijave protiv Javnog preduzeća Putevi Srbije i odgovornih u tom preduzeću zbog sprovođenja nabavki bez primene Zakona o javnim nabavkama, otkriva Insajder.

  Državni revizor je u izveštaju utvrdio da su Putevi Srbije tokom dve godine bez tendera dodelili poslove vredne čak 430 miliona evra.

  Kao i godinama unazad najviše tih poslova tiče se održavanja puteva. Državni revizor nije podneo krivične prijave jer, kako navode u toj instituciji, za utvrđivanje eventualne štete nanete javnoj imovini nadležne su druge institicije.

  Na održavanju puteva u Srbiji, što podrazumeva krpljenje rupa, košenje, čišćenje snega i slične poslove, Javno preduzeće Putevi Srbije angažuju druge firme.

  Ti poslovi se, međutim prema ranijem istraživanju Insajdera, dodeljuju na osnovu ugovora iz 1992. godine sa nekada društvenim, teritorijalno raspoređenim preduzećima za puteve, skraćeno PZP.

  Kako se ispostavilo sve je ostalo isto, iako su i Javno preduzeće Putevi Srbije promenili formu i naziv, a preduzeća za puteve su privatizovana, i čak više puta, menjala vlasnike. Ugovor iz 1992. u međuvremenu je samo produžavan brojnim aneksima.

  Da je ovakav način dodeljivanja poslova nezakonit konstatuje Državna revizorska institucija u izveštaju o poslovanju Puteva Srbije tokom 2018. i 2019. godine, a koji je objavljen krajem 2020.

  U izveštaju se konstatuje da je Javno preduzeće Putevi Srbije dodelilo poslove vredne čak 430 miliona evra bez tendera, a najviše za održavanje puteva.

  Kao razlog što se za održavanje puteva ne raspisuje tender, Putevi Srbije u odgovoru revizoru naveli su to što ne postoje dovoljna sredstva da bi se pokrilo sveobuhvatno održavanje, ali i to što je promenjen status pojedinih puteva, a nije bila urađena prekategorizacija.

  Napominju da je za deo putne mreže raspisan tender i potpisan ugovor u aprilu 2018, da je za ostatak u toku priprema konkursne dokumentacije i da bi taj posao trebalo da se okonča početkom 2021. godine. To znači da ostaje još da se obezbede sredstva. Državni revizor međutim nije smatrao ova objašnjenja dovoljnim i zato podnosi prekršajne prijave, piše Insajder.

  Izvor: Insajder

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE