Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prehrambena kriza na pomolu: Rusi blokiraju „žitni koridor“

  Rusko ministarstvo odbrane kaže da je ta zemlja odlučila suspendovati dogovor s Ukrajinom o izvozu žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih crnomorskih luka, uz posredovanje UN, nakon napada na brodove na Krimu koji je okupirala Rusija.

  Rusija je saopštila da su ukrajinske snage napale brodove u Sevastopolju na Krimu u ranim satima 29. oktobra.

  Rečeno je da su neki od napadnutih brodova bili civilni brodovi uključeni u osiguravanje sigurnosti „žitnog koridora“ kako bi se omogućio izvoz iz tri ukrajinske crnomorske luke.

  Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da, u svetlu napada, za koji tvrdi da je Ukrajina izvela „uz učešće britanskih stručnjaka“, Rusija „obustavlja učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka“.

  Šef kabineta ukrajinskog predsednika optužio je Rusiju za „ucenu“ i „izmišljanje terorističkih napada“ nakon eksplozija na Krimu 29. oktobra. Njegovi komentari bili su očigledan odgovor na ruske optužbe da Ukrajina stoji iza eksplozija.

  Sporazum o izvozu žitarica između Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija omogućio je nastavak izvoza žitarica. Prema sporazumu od 22. jula, Ukrajina je bila u mogućnosti da ponovo pokrene svoj crnomorski izvoz žitarica i đubriva, a takođe je nastavljen i neki ruski izvoz đubriva.

  Sporazum je trebao trajati 120 dana s mogućnošću obnove 19. novembra „ako se nijedna strana ne protivi“, rekao je portparol UN 28. oktobra.

  Sporazum je oslobodio izvoz iz tri ukrajinske luke – Odese, Černomorska i Južnog – koje su bile blokirane otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara. To je omogućilo izvoz skoro 9 miliona tona žitarica.

  SAD: Rusija koristi hranu kao oružje

  Bela kuća optužila je Rusiju da povlačenjem iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, koristi „hranu kao oružje“.

  „Rusija još jednom pokušava da iskoristi rat koji je započela kao izgovor da hranu koristi kao oružje i tako direktno utiče na zemlje već u nevolji i na cene hrane širom sveta“, izjavila je neimenovana portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost.

  Dodala je da se tako pogoršava humanitarna kriza i nesigurnost u njenom obezbeđivanju.

  Izvor: RSE, Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE