Pre ulaska u Evropsku, Srbija mora da RASKINE sa Evroazijskom unijom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pre ulaska u Evropsku, Srbija mora da RASKINE sa Evroazijskom unijom

  Srbija će morati da raskine Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) pre nego što bude ušla u Evropsku uniju, izjavio je portparol Unije Peter Stano.

  “Do trenutka pristupanja EU, Srbija mora da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini”, naveo je Stano u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa.

  Stano je potvrdio da je Srbija obavestila EU o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU, koji sutra stupa na snagu, i dodao da Srbija može da sklapa sporazume sa drugim državama i organizacijama do pristupanja EU, kada će morati da ih napusti.

  “To nije novi uslov, već opšte pravilo koje se primenjuje na sve države kandidate koje žele da se pristupe EU”, kazao je Stano.

  Naveo je da je Vlada Srbije prepoznala evrointegracije kao strateški prioritet i dodao da to “podrazumeva progresivno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU”.

  “Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa tom obavezom”, naveo je Stano.

  Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU podrazumeva bescarinski uvoz i izvoz robe iz Srbije u Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Jermeniju i Kirgiziju.

  U članu 30 Sporazuma navodi se da se sporazum zaključuje na neodređeno vreme, ali da svaka strana sporazum može raskinuti tako što će obavestiti drugu stranu o svojoj nameri da izađe iz sporazuma.

  EU najveći spoljnotrgovinski partner Srbije

  Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, ukupna robna razmena Srbije sa pet država članica EAEU činila je u 2020. godini oko šest odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa svetom.

  Evropska unija je i u 2020. bila najveći spoljnotrgovinski partner Srbije. Prema podacima nadležnog ministarstva, ukupna robna razmena Srbije i EU iznosila je 61,4 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa svetom, navodi RSE.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE