Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pre i posle: Potpećko jezero BEZ ĐUBRETA (FOTO)

  Čišćenje Potpećkog jezera je završeno i iz njega su uklonjene desetine hiljada kubika otpada koji je transportovan u Regionalni centar „Duboko“ kod Užica, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije.

  Sada će, kako je najavljeno, biti primenjene druge mere kako bi dugoročno bio rešen problem zagađenja Potpećkog jezera, a jedna od njih je izgradnja sanitarnih deponija van plavih zona, kao i zatvaranje postojećih sa rekultivacijom divljih i nesanitarnih deponija u slivnom području.

  (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivorne sredine/MO)

  Povodom završetka radova na uklanjanju plivajućeg otpada iz tog jezera, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su radovi, pored teških vremenskih uslova, izvedeni u veoma kratkom roku i zahvalila preduzećima Srbijavode i Elektroprivreda Srbije (EPS) na efikasnosti i uspešno obavljenom poslu.

  Podsetila je da je o čišćenju plivajućeg otpada na Limu i Drini razgovarala sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine i izrazila nadu da će se uskoro biti rešen taj decenijski problem.

  Otpad koji završi u Limu i Drini je gorući problem koji Srbija ne može da reši bez saradnje sa susednim državama. Zbog toga je važno da kroz regionalnu saradnju zajedno dođemo do trajnog rešenja, jer svima nam je u interesu da imamo čiste reke i zdravu životnu sredinu“, rekla je Vujović.

  (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivorne sredine/MO)

  Ona je dodala da je na sastanku sa ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti.

  „Dok čekamo da se steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, sa nadležnim kolegama smo dogovorili da formiraju radne grupe u okviru svojih resora kako bi se operativnije pristupilo problemu i mapirale divlje deponije u slivu reka“, navela je Vujović.

  Ekološka KATAKLIZMA: Potpećko jezero ZATRPANO smećem (FOTO/VIDEO)

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE