Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  fotografija godine

  Ekološka KATAKLIZMA: Potpećko jezero ZATRPANO smećem (FOTO/VIDEO)

  Pojas oko brane na Potpećkom jezeru kod Priboja i priobalje zatrpani su hiljadama kubika raznog otpada koji je Lim, usled rasta vodostaja, pokupio sa nekoliko deponija u svom gornjem toku.

  Procene stručnjaka su da Lim sa deponija iz pet opština u Crnoj Gori donese u Potpeć oko 40.000 kubika plutajućeg otpada. Čak polovinu tog smeća, voda zauvek proguta i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu.

  Situacija kakva se dešava na Potpećkom jezeru, više nije ni katastrofa, već slobodno možemo reći ekološki genocid, piše N1.

  Kako navode, godinama unazad, jezerom pliva smeće koje je reka donela do same brane.

  Ipak, najveći zagađivač je deponija Stanjevine kod Prijepolja, koja se nalazi uz sam Lim.

  „Stanjevine su katastrofalna deponija. Nalazi se na ulazu u Prijepolje, na magistralnom putu, pa je vidljiva. Ljudi su se zgražavali nad tim prizorom, brda od smeća. Pod pritiskom javnosti ona je zatvorena. Ali, nisu saniranje, a Lim i dalje nosi smeće sa te deponije, pogotovo kad je visok vodostaj“, kaže ekološki aktivista iz Priboja Saša Bjelić.

  Nedaleko od brane na Potpećkom jezeru do kraja leta trebala je da bude postavljena plutajuća sajla duga 300 metara, koja bi sakupljala smeće koje plovi Limom.

  Obećanje izgradnje plutajuće barijere

  Predsednik Eko udruženja „Jastreb“ iz Priboja Siniša Laković kaže da, nakon zatvaranja deponije Stanjevina u Prijepolju velike količine otpada stižu iz Crne Gore koje se generišu na HE u Potpeću.

  „Mi imamo čvrsta obećanja iz ministarstva ekologije da ćemo sredinom januara nastaviti izgradnju eko plutajuće barijere koje smo započeli jesenas“, naveo je Laković, prenosi RTS.

  A započeto je postavljanje sajle na najužem delu jezera, koja treba da sakuplja i transportuje smeće do deponije. Međutim, zbog nedostatka novca posao je obustavljen. Iz resornog ministarstva nismo dobili odgovor hoće li i kada biti nastavljen.

  „Da li mislite da ovo mogu zadržati nekakve sajle ili mišljenje smeća pred izbore. Problem mora da se reši na nivou države, a do sada nismo videli da ima želje da se ozbiljno reši“, kaže Bjelić.

  Potpećko jezero odavno je ideja za turistički potencijal Priboja. Nedaleko od brane čak je sagrađeno i Ribarsko naselje koje nažalost zbog problema sa smećem, nikada nije zaživelo.

  Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović upozorila je na hitnost rešavanja problema nagomilanog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli bujični potoci preko pritoka reke Lim, i najavila hitno čišćenje tog jezera, saopšteno je iz ministarstva.

  Izvor: N1, RTS

  Foto: Screenshot/N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE