Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas

  Poziv evropskim kompanijama na prvu zajedničku kupovinu gasa

  Evropske kompanije mogu prijaviti svoju potražnju za gasom kako bi učestvovale u prvoj zajedničkoj kupovini gasa na nivou Evropske unije, objavila je Evropska komisija.

  Zemlje EU su prošle godine odlučile da zajednički kupuju gas u pokušaju da osiguraju stabilnije cene za kompanije i da ponovno napune skladišta gasa, podseća agencija Dpa.

  Veleprodajne cene gasa dostigle su rekorde prošlog leta nakon što je Rusija snažno smanjila izvoz gasa u EU, a kompanije i vlade su se utrkivale u pronalaženju alternativnih dobavljača.

  „Energetska kriza naučila nas je da EU bolje funkcionira kada deluje ujedinjeno i solidarno“, rekao je potpredsednik EK Maroš Šefčovič.

  „Udruživanje potražnje iskoristiće privrednu težinu EU i pomoći nam da osiguramo dovoljno gasa u našim skladištima kako bismo sigurno prebrodili narednu zimu“, dodao je.

  Gas, nezaposlenost

  Kompanije iz 27 zemalja članica EU, kao i iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Gruzije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine mogu registrovati svoje potrebe za gasom na onlajn platformi do 2. maja.

  Globalni dobavljači tada mogu podnositi svoje ponude od 9. maja. Kompanije u ruskom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom isključene su iz programa, rekao je neimenovani zvaničnik EU.

  Firme koje učestvuju nisu obavezne kupovati ni prodavati gas putem platforme. Predviđeno je da će se konkursi za evidentiranje potreba za gasom kroz narednih godinu dana sprovoditi svaka dva meseca.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE