Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voda

  Potpisan ugovor sa Arapima: Da li Zrenjanin KONAČNO dobija pijaću vodu?

  Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije s kompanijom „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, omogućiće da 95.000 stanovnika tog grada dobije čistu pijaću vodu, a biće uloženo 18 miliona evra.

  Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije „Metito“ Rami Gandur i direktor JКP „Vodovod i kanalizacija Zrenjanin“ Predrag Bodiroga, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, objavila je Vlada.

  Brnabić je navela da će „Metito“ u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će postati vlasništvo grada.

  Objasnila je da je „Metito“ otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra.

  Beograd, 6.07.2022. – Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije sa kompanijom Metito iz UAE. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

  Premijerka je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće grada Zrenjanina, dodavši da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo. Prema njenim rečima, prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

  „Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija“, naglasila je Brnabić.

  Zrenjanin dobija voda u prvom kvartalu 2023.

  Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće.

  Brnabić je najavila i da će Vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao na izlazu iz fabrike vode.

  Beograd, 6.07.2022. – Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije sa kompanijom Metito iz UAE. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

  Veliki korak

  Gradonačelnik Salapura ocenio je da je potpisivanjem ugovora načinjen veliki korak ka rešavanju problema s kojim prethodne generacije nisu uspele da se izbore. Naveo je da je to što je vlada podržala ovaj projekat dodatna garancija da će on biti uspešno realizovan.

  „Zahvaljujem građanima na strpljenju koje su imali. Ovo je istorijski trenutak za Zrenjanin. Verujem da će voda u prvom kvartalu 2024. biti bistra, da Zrenjaninci više neće da kupuju flaširanu vodu i da se Zrenjanin više ne spominje po zabrani vode za piće, već po investiticijama“, rekao je Salapura.

  Direktor „Metita“ Rami Gandur naveo je da je ta kompanija imala više od 3.000 sličnih složenih projekata u svetu.

  „Sigurni smo da će rešenje koje ćemo primeniti biti funkcionalno, kako bi se u bliskoj budućnosti obezbedila najkvalitetnija voda. Ovo je naš drugi projekat i to je samo jedan od koraka u dugoj posvećenosti ovoj zemlji u oblastima pijaće vode i zdrave životne sredine“, rekao je Gandur.

  Beograd, 6.07.2022. – Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije sa kompanijom Metito iz UAE (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

  „Metito grupa“ je od 2018. u Zrenjaninu, gde je počela projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda, koje se sada direktno izlivaju u Begej.

  Salapura je rekao kako je upravo izdata građevinska dozvola za ovaj objekat i da očekuje da u narednih mesec dana počne njegova izgradnja.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE