Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rijana

  Rijana je NAJMLAĐA self-made milijarderka: Kako je zaradila 1,4 milijarde USD?

  Najmlađa milijarderka u SAD, Rijana, nije odrasla u neboderu na Menhetnu ili na Holivudskim brdima u luksuzu. Ona je svoje bogatstvo stekla baveći se muzikom i preduzetništvom.

  Nedavno je 34-godišnja pevačica i izvršni direktor kompanije Fenty Beauty treću godinu zaredom krasila Forbsovu godišnju listu najbogatijih žena iz Amerike, koje su same zaradile novac. Zauzela je 21. mesto na listi. Na njoj je jedina milijarderka mlađa od 40 godina. Neki deo Rijanine neto vrednosti od 1,4 milijarde dolara potiče od njene uspešne muzičke karijere. Većina je iz pevačicine tri maloprodajne kompanije: Fenty Beauty, Fenty Skin i Savage X Fenty.

  U martu je Bloomberg izvestio da kompanija Savage X Fenty radi sa savetnicima na IPO-u koji bi potencijalno mogao biti procenjen na 3 milijarde dolara. U pitanju je inicijalna javna ponuda (IPO) koja se odnosi na proces nuđenja akcija privatne korporacije javnosti u novoj emisiji akcija po prvi put. IPO omogućava kompaniji da prikupi sopstveni kapital od javnih investitora.

  Koliki prihod je Rijana ostvarila kao preduzetnica?

  Rijana je vlasnik 30 odsto firme Savage X Fenty. Ona takođe poseduje polovinu kompanije Fenty Beauty, koja je 2020. godine ostvarila prihod od 550 miliona dolara. Druga polovina kompanije je u vlasništvu francuskog luksuznog modnog konglomerata LVMH.

  Brojke su impresivne, ali Rijana je rekla da njen fokus nije na procenama i priznanjima. Ona je 2019. izjavila za časopis „The New York Times“ da, pošto nikada nije planirala da zaradi bogatstvo, „postizanje finansijskih prekretnica je neće sprečiti da radi“.

  Rijana SCRN

  Rijana SCRN

  Devetostruka dobitnica Gremi nagrade takođe je rekla da ionako želi da da taj novac za stvari koje su važne.

  „Moj novac nije za mene. Uvek je pomisao da mogu pomoći nekom drugom. Svet zaista može da vas natera da verujete da su pogrešne stvari prioritet i čini da vam zaista nedostaje srž života, šta znači biti živ“, rekla je ona.

  Pevačica je veliki filantrop

  Godine 2012. Rijana je pokrenula filantropski fond, Clara Lionel Foundation (CLF). Ima za cilj da „podrži i finansira revolucionarne inicijative za obrazovanje i klimatsku otpornost“, navodi se na veb stranici.

  Jedna od njenih prvih inicijativa, koja je pokrenuta godinu dana nakon što je fondacija osnovana, prikupila je 60 miliona dolara za žene i decu pogođene HIV-om/AIDS-om prodajom njene linije ruževa za usne sa MAC Cosmetics. U januaru CLF se udružio sa inicijativom #SmartSmall suosnivača Tvitera Džeka Dorseja da bi donirao 15 miliona dolara za 18 različitih grupa za klimatsku pravdu.

  Rijana

  Rijana

  Taj novac je namenjen organizacijama „fokusiranim i vođenim od strane žena, mladih, Afroamerikanaca, starosedelaca i LGBTQIA+ zajednica“ u SAD i na Karibima, navodi se na veb stranici CLF-a.

  „U CLF – u veliki deo posla je ukorenjen u shvatanju da klimatske katastrofe rastu po učestalosti i intenzitetu. Međutim, one ne utiču podjednako na sve zajednice“, primetila je Rijana.

  Sledeći najmlađi milijarder na Forbsovoj listi je 41-godišnja Kim Kardašijan, koja ima neto vrednost od 1,8 milijardi dolara. Kardašijan i njena mlađa sestra Kajli Džener (24) sa neto vrednošću od 600 miliona dolara  takođe su uspele u svetu zabave i maloprodaje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE