Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potop litijuma usled velike ponude i slabe potražnje

  Cena litijum karbonata pale su ispod na najniži nivo u poslednjih 18 meseci i za 70 odsto u odnosu na rekordno visok nivo u novembru 2022. godine.

  U brojkama, cena tone je sa 86.170 dolara pa na oko 52.000 dolara, prenosi N1.

  Samo prošlog meseca cena je pala za 32,03 odsto a u poređenju sa istim periodom prošle godine za 64, 22 odsto. Razlog tome su obilna ponuda i slaba tražnja.

  Kineska vlada je ukinula gotovinske subvencije za domaćinstva koja kupuju nova vozila na energiju što je dovelo do usporavanja rasta prodaje elektičnih vozila za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Prekomerna proizvodnja baterija na kraju prošle godine kako bi se iskoristile subvencije Kine podstakla je prodaju kao litijuma tako i automobila uz velike popuste.

  Kako opadajuće cene sirovina prolaze kroz industrijski lanac, proizvođači automobila će verovatno dodatno sniziti cene kako bi stimulisali prodaju, što će zauzvrat dovesti do oporavka potražnje za litijumom, rekao je analitičar jedne kompanije za hartije od vrednosti.

  Uprkos padu, cene litijuma u Kini i dalje ostaju na nekoliko puta višem nivou nego ranije. Ipak predviđa se dalji pad cene jer kompanije i dalje rade na smanjenju zaliha. Očekivano je da litijum rekorno niske cene dostigne tokom maja i juna.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE