Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  H&M (Unplash)

  Potonula dobit poznatog modnog brenda koji posluje i u Srbiji

  Švedski lanac trgovina odećom H&M objavio je oštar pad dobiti pred kraj 2022. godine zbog visokih troškova i slabije potražnje.

  U četvrtom fiskalnom tromesečju koje je završilo u novembru operativna dobit H&M se gotovo istopila, potonuvši na 821 milion kruna (73,46 miliona evra), sa 6,26 milijardi kruna u istom periodu prethodne godine.

  H&M je preliminarno već saopštio da mu je neto prihod u istom razdoblju porastao 10 odsto, na 62,43 milijarde kruna. Iskazan u lokalnoj valuti, zadržao se na nivou istog perioda 2021.

  U razdoblju od početka decembra do 25. januara, na početku prvog fiskalnog kvartala, porastao je za pet odsto, iskazan u lokalnoj valuti.

  „Glavni razlog manje dobiti su negativni spoljni faktori, gubitak operativne dobiti koja se nekada ostvarivala u Rusiji i jednokratni trošak programa smanjenja troškova i efikasnosti“, stoji u izveštaju.

  H&M Rusija

  Negativan efekat izlaska iz Rusije, viši troškovi sirovina, prevoza i energije, preračun valuta i troškovi restrukturiranja iznosili su oko pet milijardi kruna, rekla je izvršna direktorka Helena Helmerson.

  H&M je u septembru pokrenuo program smanjenja troškova za dve milijarde kruna godišnje i očekuje da će uštede koje planira smanjenjem broja radnika i drugim merama početi da prikazuje od druge polovine 2023.

  Grupa je u novembru najavila da će ukinuti oko 1.500 radnih mesta i rezervisati otprilike 800 miliona kruna za restruktuiranje u četvrtom kvartalu.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay, unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE