Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka: Poljoprivrednici dobili subvencije, ali isplatiće im se još 15 mlrd. RSD

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković tvrdi da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini a da nije dobio novac.

  Obezbeđeno je dodatnih 15 milijardi dinara i 15 odsto takvih zahteva biti isplaćeno u februaru, istakla je ministarka za RTS i pozvala poljoprivrednike da se registruju na e-agrar.

  Što se tiče isplate subvencija, ministarka pojašnjava da postoje oni koji su aplicirali za subvencije, a nisu dobili sredstva, te da pravno-formalno država nema obavezu za 2022. godinu jer, kako je naglasila, ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje a da nije dobio novac.

  „Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99,84 posto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 posto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini“, precizirala je Tanaskovićeva.

  Potvrđuje da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koju su bile prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva.

  To je, kaže, oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15 posto zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja. Sredstva su, ističe obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara.

  „Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvrti kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva“, precizirala je ministarka.

  Ponovila je da je to nije bio dug države, da su te zahteve uneli u sistem i obrađivaće se rešenja.

  Haos u poljoprivredi, protesti ukoliko se ne isplate obećane subvencije

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE