Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potez Indije koji će odjeknuti Azijom: Stop izvozu pirinča

  Indija, najveći svetski izvoznik pirinča, zabranila je isporuke lomljenog pirinča – potez koji će odjeknuti širom Azije, kažu analitičari Nomure.

  U pokušaju da kontroliše domaće cene, vlada je zabranila izvoz lomljenog pirinča i uvela porez od 20 odsto na izvoz nekoliko vrsta pirinča počevši od 9. septembra.

  Iz Nomure, kompanije za finansijske usluge, kažu da će uticaj na Aziju biti neujednačen, a da će Filipini i Indonezija biti najosetljiviji na zabranu, piše CNBC.

  Indija čini približno 40 odsto globalnih isporuka pirinča, izvozeći je u više od 150 zemalja.

  Izvoz je dostigao 21,5 miliona tona u 2021. To je više od ukupne isporuke sledeća četiri najveća izvoznika žitarica — Tajlanda, Vijetnama, Pakistana i Sjedinjenih Država, izvestio je Rojters.

  Ali proizvodnja je smanjena za 5,6 odsto na godišnjem nivou od 2. septembra zbog ispodprosečne monsunske kiše, koja je uticala na žetvu.

  Za Indiju su jul i avgust „najpresudniji“ meseci za padavine, jer oni određuju koliko će pirinča biti posejano, rekao je Sonal Varma, glavni ekonomista Nomure. Ove godine su neujednačene monsunske kiše tokom tih meseci smanjile proizvodnju, dodala je.

  Velike indijske države koje proizvode pirinač, kao što su Zapadni Bengal, Bihar i Utar Pradeš primaju 30 do 40 odsto manje padavina, rekao je Varma.

  Uticaj zabrane izvoza pirinča od strane Indije osetile bi direktno zemlje koje uvoze iz Indije, ali i indirektno svi uvoznici pirinča, zbog njenog uticaja na globalne cene pirinča, navodi se u izveštaju Nomure, finansijske konsultantske kuće, koji je objavljen nedavno.

  Nalazi Nomure otkrili su da je cena pirinča ostala visoka ove godine, sa porastom cena na maloprodajnim tržištima.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE