Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  industrija pix

  Moguća „hibernacija“ španske velike industrije

  Španska vlada mogla bi zbog energetske krize u Evropi razmotriti i opciju zatvaranja proizvodnje u velikim industrijskim proizvođačima u periodu najveće zimske potrošnje, rekla je ministarka industrije Rejes Maroto.

  Kompanije bi od vlade dobile finansijsku nadoknadu, dodala je ministarka za špansku novinsku agenciju Europa Press, ali je naglasila da za sada nema potrebe za zatvaranjem.

  „Ako se odlučimo za mehanizme prekida (proizvodnje), koji trenutno nisu potrebni… i ta se opcija razmatra“, rekla je, naglasivši ipak da je snabdevanje Španije energijom ove jeseni i zime osigurano.

  Nemački proizvođači hemikalija i lekova već smanjuju proizvodnju zbog visokih cena energije i mnogi će možda biti prisiljeni da stave ključ u bravu, upozorilo je prošle sedmice udruženje VCI.

  „Hemijsko-farmaceutska industrija vrlo jasno je u drugom tromesečju osetila posledice rata u Ukrajini – astronomske cene energije, snažno uvećane troškove sirovina i kontinuirane probleme u snabdevanju“, upozorili su.

  Proizvodnja će ove godine biti manja za 5,5 odsto, a samo u hemijskom sektoru verovatno i za 8,5 procenata, pokazuju njihove procene.

  „Smanjenje proizvodnje prvi je korak. Budu li određeni procesi morali da se u potpunosti ugase, možda se više nikada neće pokrenuti“, rekao je predsednik VCI Kristijan Kulman.

  Prema VCI, hemijski i farmaceutski sektor najveći su potrošači gasa u Nemačkoj, s udelom u potrošnji od 15 odsto. Gas koriste kao pogonsko gorivo i kao sirovinu za dalju preradu, primera radi, u proizvodnji plastike, lekova i veštačkih đubriva.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE