Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država u u završnom budžetu za 2021. „zaboravila“ više milijardi dinara

  Državna revizorska institucija (DRI) pronašla je šest nepravilnosti u reviziji završnog računa budžeta Republike Srbije za 2021. godinu, a revizori su dali mišljenje sa rezervom.

  Prema izveštaju DRI, u završnom računu budžeta za prošlu godinu nisu iskazana primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine u iznosu najmanje od 10,9 milijardi dinara. Obaveze države su potcenjene za najmanje 6,9 milijardi dinara.

  „Prilikom utvrđivanja rezultata za 2021. godinu, više su obuhvaćeni tekući rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje od 1.835.094 hiljade (1,8 milijardi) dinara“, navodi se u izveštaju DRI.

  Oni su dalje pronašli da u konsolidovani izveštaj nisu uključene sve informacije iz finansijskih izveštaja korisnika budžeta „zbog čega se nismo izjasnili o istim i nismo u mogućnosti da potvrdimo stanje (vrednost, strukturu i promene) nefinansijske imovine Republike Srbije, jer je ista evidentirana i iskazana na osnovu podataka iz Izveštaja Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije koji nisu potpuni, odnosno koji ne obuhvataju podatke o imovini svih korisnika budžeta“.

  Javni dug iznad gornje granice

  DRI je takođe konstatovao da je udeo duga opšte države u BDP na kraju godine bio 57,14 odsto, dok je Zakonom o budžetskom sistemu određena gornja granica od 45 odsto BDP.

  Država u završnom izveštaju budžeta kako je ustanovila DRI, nije iskazala potraživanja Republike Srbije po osnovu nenaplaćenih poreskih i neporeskih prihoda i potraživanja po osnovu nenaplaćenih primanja od prodaje imovine, nisti su obuhvaćena sva učešća države u kapitalu.

  Dalje, kako je utvrdio DRI, prihodi u iznosu od 2,58 miliona dinara evidentirani su i iskazani kao sopstveni prihodi korisnika budžeta iako po svojoj prirodi i pripadnosti nemaju tretman sopstvenih prihoda.

  Na kraju, korekcija novčanih tokova nije pravilno izvršena, jer su u istu uključene promene koje se ne odnose na obračunski period, zaključuju u DRI.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE