Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija, mobilizacija

  Posledice sankcija na delu: Ruski BDP pao 4 % u drugom kvartalu

  Ruski bruto domaći proizvod (BDP) pao je četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utiču na rusku ekonomiju, objavila je ruska agencija za statistiku Rosstat.

  U periodu od aprila do juna BDP je prema preliminarnim procenama iznosio 96 odsto novoa dosegnutog u istom periodu prošle godine, prenose agencije.

  Reč je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromesečja koje je u potpunosti obeležio rat u Ukrajini.

  Nakon napada na Ukrajinu smanjene ekonomske šanse

  Nekoliko svetskih finansijskih institucija smanjilo je ekonomske šanse Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

  U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidela da bi njen BDP ove godine mogao pasti 30 odsto, dok bi se ekonomska aktivnost u Rusiji mogla smanjiti deset odsto.

  Pre nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, banka sa sedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 odsto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od tri odsto za Rusiju.

  Rusija

  Rusija, Moskva (Pixabay)

  Svetska banka je sredinom aprila objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti 45,1 odsto, a ruski 11,2 odsto.

  Nakon izbijanja rata, mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele da oslabe rusku privredu i rukovodsto zemlje.

  Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiuljina izjavila je još u aprilu da se ove godine očekuje pad ekonomije Rusije između osam i deset odsto.

  “Trenutna situacija je krajnje neizvesna. Istovremeno, trendovi ponude i faktori koji utiču na agregatnu tražnju takođe se dramatično menjaju”, rekla je Nabiuljina tada.

  Privreda Rusije je pod pritiskom međunarodnih sankcija, uvedenih zbog njene invazije Ukrajine, smanjene tražnje, praćene rastom inflacije.

  Pesimizam ruske guvernerke, očekuje ozbiljan ekonomski pad

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE