Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zorana Mihajlović, zima

  Zorana Mihajlović istakla: Ovo su 3 RAZLOGA za poskupljenje struje

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da treba prevazići zablude jer više nema jeftine energije i naglasila da struja treba da poskupi, ali da poskupljenje struje mora biti održivo.

  Mihajlović je na konferenciji „Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza“ naglasila da postoje tri razloga za to.

  Koji su razlozi za poskupljenje struje?

  Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti jer se treba spremati za zimu.

  Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno – država, privreda i građani – pomognemo da EPS opstane“, rekla je Mihajlović.

  „Pred nama je teška zima“

  Naglasila je da procenat za poskupljenje struje ne određuje Ministarstvo već Agencija za energetiku, ali da ono mora da bude održivo.

  „Krajnje je vreme da štedimo i pazimo na potrošnju energije jer je pred nama teška zima“, poručila je Mihajlović.

  Na pitanje koliko građana će, u skladu sa Uredbom, moći da dobiju status zaštićenog kupca i plaćaju povoljniju cenu, odgovorila je da su kriterijumi prošireni, i da se trenutno procenjuje da bi oko 10.000 domaćinstava moglo da koristi struju u skladu sa Uredbom o energetski ugroženom kupcu.

  „Kada je u pitanju gas, to je oko 1.500 domaćinstava i oko 50.000 domaćinstava kada je reč o toplotnoj energiji“, rekla je Mihajlović i naglasila da je sve pripremljeno kako bi se pomoglo onima koji ne mogu da plate.

  Ima energenata, nije problem nabavka

  Prema njenim rečima, trenutno ima dovoljno energenata i da nije problem nabavka, već kako će biti dalji razvoj situacija.

  Na pitanje o eventualnoj promeni vlasništva u kompaniji NIS Mihajlović je odgovorila da će „Srbija uraditi sve što treba da se uradi“ u smislu očuvanja energetske bezbednosti, ali da nije bilo razgovora o tome.

  Upitana o planu u domenu energetike u pogledu uvođenja sankcija Rusiji, Mihajlović je istakla da je Srbija energetski najugroženija kada je reč o gasu, jer 90 odsto potreba pokriva ruskim gasom.

  „Verujem da ćemo biti spremni da ne uvozimo ni procenat struje, ali to ne možemo da postignemo sa gasom. Od sledeće godine će situacija biti drugačija, pošto se završava interkonekcija (sa Bugarskom), ali ono o čemu se sada razmišlja je punjenje Banatskog dvora i zakup slobodnih kapaciteta u gasnim skladištima u okolini, uključujući i Bulgargastrans“, rekla je Mihajlović.

  Ona je upozorila da je bugarsko skladište na Turskom toku i da je pitanje da li će biti gasa.

  „Dakle, svaki dan je izazov za celu Evropu, pa i za Srbiju“, naglasila je Mihajlović.

  „Moramo da odbranimo energetsku stabilnost“

  Ona je ocenila da Srbija mora da odbrani energetsku stabilnost, čak i po cenu da se promeni vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

  „Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po svaku cenu, pa čak i po cenu da dođe do promene vlasništva u NIS-u. Nikome ništa nećemo da otimamo, ali moramo da vodimo računa o sebi“, rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta, odgovarajući na pitanje da li država ima novca da kupi NIS ako bude morala zbog sankcija Evrope prema kompanijama u većinskom ruskom vlasništvu.

  Dodala je da danas postoji jako dobra saradnja sa NIS-om i da „zna koliko se trude da u ovo vreme koje nije lako da obezbede dovoljno goriva i drugih derivata za sve, ali da smo svedoci i da Evropa sve više sankcioniše kompanije iz Rusije i to je realnost o kojoj svi moramo da vodimo računa“.

  Ona je podsetila da je bila jedna od malobrojnih protivnika prodaje NIS ruskoj kompaniji u vreme vlasti Borisa Tadića.

  NIS je, kako je ocenila, jedna od značajnih karika energetskog lanca Srbije i „taj energetski lanac moramo da sačuvamo i zato nijedna karika ne sme da bude slaba“.

  U toku pregovori Srbijagasa i ruskog Gasproma

  Na pitanje ko će voditi razgovore o dugogodišnjem ugovoru za snabdevanje gasom iz Rusije, Mihajlović je rekla da je dogovor Srbije i Rusije koji su postigli dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Vladimir Putin da Srbija i dalje dobija određene količine gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, kada je cena gasa na tržištu bila nekoliko hiljada dolara, u mnogome pomogao učvršćivanju energetske bezbednosti.

  „Trenutno se pregovori vode između kompanija koje potpisuju ugovor o snabdevanju gasom, a to su Srbijagas i ruski Gasprom. Ono što treba da znamo je da Srbija danas u potpunosti zavisna od gasa koji nam dolazi iz Rusije, bilo kroz ‘Balkanski tok’ ili gasovodom koji ide kroz Ukrajinu preko Mađarske do nas. Jednostavno, danas nema drugog izvora odakle Srbija može da dobija gas, osim iz Rusije“, rekla je Mihajlović.

  Zorana Mihajlović: Očekujem da poskupi struja za građane

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva/Zoran Petrović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE