Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljoprivrednici prihvatili ponudu države, prekinute blokade

  Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali blokirajući saobraćaj traktorima prihvatili su ponudu Vlade Srbije, iako nisu sasvim zadovoljni, jer je najvažniji zahtev povećanje subvencija po hektaru delimično ispunjen i one će biti povećane 9.000 dinara.

  To je za agenciju Beta rekao predstavnik udruženja „Naše mleko“ Dejan Trajković, dodajući da će nastaviti pritisak na vladu da se povećava budžet za agrar naredne godine kako bi domaća poljoprivreda bila konkurenta inostranoj.

  Dogovor posle pregovora koji su trajali pet i po sati, prema rečima poljoprivrednika, odmah će stupiti na snagu, a blokade saobraćaja su ukinute oko 19.00.

  „Dogovoreno je da se na ime akcize za 100 litara goriva u novcu isplati poljoprivrednicima 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru biti umesto 9.000 dinara 18.000 dinara i važiće za najviše 20 hektara, a ne kako su tražili za svu registrovanu zemlju“, rekao je Trajković.

  Dodao je da će cena pšenice koju država kupuje biti na nivou berzanske, a biće prepolovljena i naknada za odvodnjavanje, koja će sledeće godine biti potpuno ukinuta.

  Stočarima je ponuda ostala ista kao što je dogovoreno pre dva dana sa predstavnicima dva udruženja, premija za mleko umesto 15 dinara po litru biće 19 dinara, a uvodi se prelevman za polutvrde sireve od 300 dinara po kilogramu.

  Regres po kravi biće povećan sa 30.000 dinara na 40.000 što je pre dva dana dogovoreno.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE