Pokrenut regionalni portal privrednih registara zapadnog Balkana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pokrenut regionalni portal privrednih registara zapadnog Balkana

  Kako bi investitori imali transparentne i lako dostupne informacije o lokalnim kompanijama, pokrenut je novi regionalni portal privrednih registara na zapadnom Balkanu, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

  Kako navode u saopštenju, Business and Financial Data Exchange- BIFIDEX osnovale su Agencija za privredne registre Republike Srbije i Centralni registrar Republike Severne Makedonije, kao prve zemlje u regionu koje se pridružuju toj regionalnoj inicijativi. Portal će služiti kao izvor informacija za poslovne subjekte i investitore, pružajući objedinjene informacije nacionalnih agencija za privredne registre.

  Baza podataka trenutno sadrži više od 500.000 kompanija i pruža informacije o vlasništvu kompanija, upravljanju, finansijskim izveštajima, organizacijskim promenama itd. Baza podataka će omogućiti zainteresovanima da pretražuju kompanije po sektorima, geografskim lokacijama ili drugim unapred definisanim kriterijumima.

  Portal je nastao kao rezultat EBRD Inicijative za investicionu klimu i upravljanje, koja teži da poboljša poslovno okruženjea na zapadnom Balkanu i drugim regionima u kojima banka posluje. Poboljšanje pristupa ažuriranim i pouzdanim informacijama i povećanje transparentnosti će podstaći veće poverenje u lokalna tržišta.

  EBRD podržava razvoj Regionalnog portala privrednog registra zapadnog Balkana i nastaviće da podržava proširenje inicijative i integraciju drugih poslovnih registara zapadnog Balkana u BIFIDEKS.

  Regionalna direktorka EBRD za zapadni Balkan i šef za Srbiju, Žužana Hargitai rekla je da rade na tome da uključe i druge poslovne registre iz regiona.

  „Zadovoljni smo regionalnom dimenzijom projekta i radimo na tome da uključimo i druge poslovne registre iz regiona. Ovaj projekat je u velikoj meri u skladu sa ‘agendom povezivanja’ za zapadni Balkan koju sprovodimo sa našim partnerima“, istakla je ona.

  Direktor Agencije za privredne registre u Srbiji, Milan Lučić je objasnio da je su APR i Centralni registar Republike Severne Makedonije u protekle dve godine kreirale zajedničke e-servise zasnovane na jedinstvenoj metodologiji.  „Ti servisi će privrednicima iz regiona, ali i stranim investitorima, pružiti dragocene poslovne informacije sa dodatnom vrednošću u odnosu na postojeće usluge koje pružaju korisnicima u svojih jurisdikcija“, kazao je on.

  Direktorka Centralnog registra Severne Makedonije, Marija Boškovksa Jankovski ocenila je da “te inicijative otvaraju put za kreiranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu, kako bi se ceo region transformisao iz regiona s negativnim konotacijama koje su nam donele protekle decenije, u region koji će biti prepoznat po principima uzajamnog poštovanja, saradnje i sinergije naših ekonomija”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE