Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Podneta dugo očekivana antimonopolska tužba protiv Amazona

  Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) podnela je dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući multinacionalnu tehnološku kompaniju da je nanela štetu potrošačima višim cenama.

  Tužba je bila očekivana nakon godina pritužbi da su Amazon.com i drugi tehnološki giganti zloupotrebljavali svoju dominaciju u pretraživanju, društvenim medijima i onlajn maloprodaji kako bi postali čuvari najunosnijih aspekata interneta.

  „FTC i njegovi državni partneri kažu da Amazonove radnje omogućavaju da spreči rivale i prodavce da snize cene, snižavajući za uzvrat kvalitet ponude za kupce, preskupim prodavcima, gušenjem inovacije i sprečavanjem rivala da se pošteno nadmeću sa Amazonom“, navodi agencija u saopštenju.

  FTC je rekao da traži od suda da izda trajnu zabranu kojom bi Amazonu bilo naloženo da zaustavi svoje nezakonito ponašanje.

  FTC je saopštio da je Amazon, koji je osnovan 1994. i vredan više od 1.300 milijardi dolara, kaznio prodavce koji su nastojali da ponude cene niže od Amazonovih, tako što je potrošačima otežalo pronalaženje prodavača na Amazonovoj platformi.

  Druge optužbe uključuju da je Amazon dao prednost proizvodima na svojim platformama u odnosu na konkurente na platformi.

  Ovo je najnovija pravna borba američke vlade koja ima za cilj razbiti dominaciju Big Techa na internetu.

  Izvor: N1 Sarajevo

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE