Pištaljka: Komisija za zaštitu konkurencije KUPILA AUTO od firme koju je kaznila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pištaljka: Komisija za zaštitu konkurencije KUPILA AUTO od firme koju je kaznila

  Firme koje je Komisija za zaštitu konkurencije u poslednjih šest godina kaznila za nameštanje ponuda u javnim nabavkama uprkos tome neometano sklapaju stotine ugovora na javnim nabavkama najvećih javnih preduzeća i državnih institucija, a čak je i sama Komisija sklopila ugovor sa jednom od firmi kojoj je svega mesec dana ranije izrekla mere.

  Naime, Komisija je sklopila ugovor sa firmom Auto Čačak, protiv koje je prethodno donela rešenje zbog povrede konkurencije, otkriva Pištaljka.

  Komisija je kupila vozilo od preduzeća Auto Čačak u vrednosti od skoro 2,5 miliona dinara pošto je samo mesec dana ranije toj firmi izrekla novčanu kaznu u iznosu od 14.885.125 dinara zbog dogovaranja cena sa drugim ponuđačima u postupcima javnih nabavki.

  Komisija je sama bila inicijator pokretanja ovog postupka kada je sektorskom analizom stanja konkurencije na tržištu došla do podatka da je preduzeće Auto Čačak sa još 19 firmi koje su ovlašćeni serviseri vozila “škoda” u 2016. godini “utvrdilo prodajne cene i druge poslove trgovine na tržištu javnih nabavki”.

  Auto Čačak je jedna od firmi koja posle kazne za nameštanje ponuda na tenderima najuspešnije radi. Od 20. septembra 2018. godine, kada je Komisija donela rešenje protiv ovog preduzeća, ona je dobila poslove na preko 75 tendera, od čega više od 60 puta kao jedini ponuđač, piše Pištaljka.

  O Auto Čačku mediji su pisali kada je MUP sa ovim preduzećem sklopio tajni ugovor o kupovini 710 vozila.

  Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) donela je za šest godina svega osam rešenja protiv firmi koje su u postupcima javnih nabavki izvršile povredu konkurencije tako što su dogovarale učešće na tenderima, utvrđivale cene i na taj način nameštale ponude.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE