Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papa dozvolio ženama da glasaju na sastanku biskupa

  U nastojanju da žene dobiju više odgovornosti u donošenju odluka i više glasa u životu Katoličke crkve, njen poglavar, papa Franja, dozvolio je ženama da glasaju na predstojećem sastanku biskupa.

  Do sada su jedino muškarci mogli glasati na Biskupskom sinodu, vatikanskom telu koje povremeno okuplja biskupe iz celog sveta.

  Katoličke ženske grupe koje su dugo kritikovale Vatikan da žene tretira kao „građane drugog reda“, pozdravile su odluku Franje kao „istorijsku reformu“.

  Od Drugog vatikanskog sabora i sastanaka 1960-ih na kojima je modernizovana Katolička crkva, pape su sazivale biskupe u Rim da bi raspravljali i glasali o konkretnim predlozima i izlagali ih papi.

  Po novim izmenama, pet redovničkih sestara pridružiće se petorici sveštenika kao predstavnice verskih redova s pravom glasa.

  Pored toga, papa Franja je odlučio da imenuje 70 nebiskupskih članova sinoda koji će takođe imati pravo glasa, i zatražio je da polovina budu žene.

  Cilj je da se među tih 70 nebiskupskih članova uključe i mladi, koje će papi predložiti regionalni blokovi.

  Papa Franja je podržao zabranu Katoličke crkve da žene budu sveštenice, ali je, kako AP navodi, učinio više od bilo kojeg pape da bi ženama dao veće učešće u donošenju odluka u Crkvi.

  Izvor: CdM

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE