Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evroposlanici traže da EU preispita finansijsku pomoć Srbiji

  Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Evropsku uniju da preispita obim finansijske pomoći koju pruža Srbiji, ako ona nastavi da podržava antidemokratske režime.

  Istovremeno, Evropsku komisiju pozivaju da obezbedi da svi Unijini rashodi budu potpuno u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.

  U izveštaju koji je usvojio Spoljnopolitički odbor Parlamenta (AFET), evroposlanici su naveli da pristupni pregovori EU sa Srbijom treba da napreduju samo ako se ta zemlje uskladi sa sankcijama EU Rusiji i ako Srbija napravi značajan napredak u reformama koje se tiču EU.

  Evroposlanici su naveli da pristupni proces Srbije treba da bude određen napretkom u vladavini prava i osnovnih prava, funkcionisanjem demokratskih institucija, posvećenošću deljenju evropskih prava i vrednosti i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

  Kako se navodi u saopštenju EP, u tom kontekstu evroposlanici ističu značaj usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (CFSP), posebno u vezi agresije Rusije na Ukrajinu.

  Evroposlanici su naveli da se od Izveštaja Evropske komisije o Srbiji iz 2020. ocene o stanju u 33 pregovaračka poglavlja nisu popravile i da u Izveštaju za 2022. ni u jednom poglavlju nije ostvaren „dobar napredak“.

  U izveštaju se podseća da je EU glavni politički i ekonomski partner i najveći donator Srbije i izražava zabrinutost zbog nedavnog pada podrške članstvu Srbije u EU u javnosti.

  Ocenjuje se da je to posledica dugogodišnje anti-EU/proruske političke retorike koja je široko rasprostranjena zbog medija kontrolisanih od strane vlade, kao i vladinih zvaničnika, ali i zbog neuspeha zvaničnika da se suoče i pomire sa prošlošću Srbije.

  Srbija MORA da se uskladi sa EU

  U izveštaju se pohvaljuju mere koje je Srbija preduzela da ojača nezavisnost pravosuđa i poveća transparentnost i efikasnost institucija vladavine prava.

  U borbi protiv korupcije evroposlanici vide napredak, ali ukazuju da su potrebni vidljiviji napori i politička volja da se postignu značajniji rezultati, posebno kod teškog i organizovanog kriminala.

  Izvestilac za Srbiju Vladmir Bilčik rekao je da izveštaj sadrži niz kritika i istovremeno podržava put Srbije u EU na koji su se njeni lideri obavezali posle izbora 2022.

  „Da bi napredovala, Srbija mora da se uskladi sa EU u spoljnim odnosima, nastavi reforme i normalizuje odnose sa Prištinom, Ako Beograd to postigne, biće to zajednički evropski uspeh“, istakao je Bilčik.

  O izveštaju će Evropski parlament glasati na plenarnoj sednici u maju.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS, EP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE