Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pale akcije „Tesle“

  Cena akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ na Beogradskoj berzi je pala na 1.127 dinara jer je smanjeno interesovanje za kupovinu tih hartija od vrednosti, rekao je agenciji Beta vlasnik Jorgić brokera Branislav Jorgić.

  On je podsetio je cena akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ 25. decembra prošle godine dostigla maksimum od 1.956 dinara.

  „Razlog za pad tražnje akcija tog aerodroma je što njihovi kupci posle 31. decembra ne mogu da učestvuju u podeli dividende za ovu godinu“, objasnio je Jorgić.

  Vlada Srbije dala je beogradski aerodrom u koncesiju francuskoj kompaniji Vansi na 25 godina uz nadoknadu od 501 milion evra, obavezu da investira 732 miliona evra i isplaćuje godišnju taksu, zavisno od zarade aerodroma.

  „Akcije aerodroma su prošle godine koštale od 1.600 do 1.700 dinara, a najtraženije i najskuplje su bile 25. decembra, kada je koncesionar uplatio koncesionu naknadu od 501 milion evra iz koje će se akcionarima isplatiti dividende“, rekao je Jorgić.

  Dodao je da su akcije tog preduzeća 26. decembra prošle godine koštale 1.919. dinara, a 27. decembra 1.917 dinara i da je za knjiženje vlasništva potrebno dva dana, tako da je posle 31. decembra prošle godine tražnja počela da opada.

  Akcionari beogradskog aerodroma će, kako je kazao Jorgić, ako se donese odluka da se isplati celokupna suma od koncesione naknade na dividende, dobiti po 1.435 dinara po akciji.

  Akcionari Aerodroma „Nikola Tesla“ su Republika Srbija koja ima udeo od 83,14 odsto, vlasnici tri odsto kapitala su pravna lica, a 3,7 odsto akcija je na računima kastodi banke, dok preostalih 10 ostalih odsto akcija poseduju mali akcionari, uglavnom građani koji su ih dobili besplatno.

  Izvor: Beta

  Foto: Beobuild

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE