"Egzodus" u Nemačku ugrožava i naše penzije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Egzodus” u Nemačku ugrožava i naše penzije

  Trend odlaska mladog i radno sposobnog stanovništva iz Srbije mogao bi da ima dalekosežne negativne posledice na penzioni sistem, smatraju stručnjaci.

  Za sadašnji nivo penzija potrebno je da iza jednog penzionera stoji najmanje troje zaposlenih s minimalnim primanjima i poreskim obavezama, a situaciju dodatno mogu pogoršati prognoze da će u narednom periodu našu zemlju napustiti više od 25 odsto visokoobrazovanih i mladih radno sposobnih ljudi.

  Ovakve prognoze su iznete u nedavnom Galupovom istraživanju posle liberalizacije tržišta rada u Nemačkoj, koja će dodatno otvoriti vrata ne samo za naše, već i za radnike iz ostalih država Evrope.

  Ukoliko se predviđanja istraživanja obistine, odliv radne snage mogao bi direktno da utiče na finansijsku održivost penzionog sistema, što bi moglo dovesti i do situacije da penzije budu na nivou osnovne socijalne pomoći, upozoravaju stručnjaci.

  Poslednji podaci govore da aktuelna situacija, u kojoj manje od dva zaposlena stoje iza jednog penzionera, direktno utiče na fond za isplatu penzija. Ako trend odlaska radno sposobnog stanovništa bude u skladu s procenama i poslednjim istraživanjima, može doći do ozbiljnih problema kada je reč o isplatama penzija, objašnjava ekonomista Milan Trbojević.

  Stručnjaci govore i da već duže vreme postoji potreba za izgradnjom novog penzionog sistema koji bi bio garancija za redovne mesečne isplate. Kao rešenje se pominje saradnja s velikim javnim kompanijama, odnosno “vezivanje” za kapitalnu dobit velikih javnih kompanija koje bi deo profita uplaćivale u penzioni fond.

  Ideja datira iz Francuske i zapadnih zemalja, i na taj način bi bilo moguće nadomestiti nedovoljan broj radnika.

  Dodatni problem predstavljaju informatička ekspanzija i tehnološki napredak u svetu, kao i sve veća automatizacija proizvodnih procesa.

  Kompanije sa tehnološki intenzivnim procesom rada, a manjim učešćem radne snage, koje ostvaruju izuzetno visoke profitne stope, trebalo bi da budu među začetnicima posebnog fonda koji bi služio kao rezerva u slučaju problema u redovnom funkcionisanju isplata penzija.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dovla

   Da li neko ima TAČNU informaciju koliko novca prihoduje Poreska Uprava od PDV-a, ali dnevno? To je informacija od koje Republička vlada može da padne momentalno. Od kada je uveden PDV pre tačno 15 godina, ništa nije urađeno u državi, samo se i dalje kuka. A gde su drugi razni porezi i takse koje plaćamo? Sa PDV-om možemo da isplatimo plate u državnom sektoru i penzije, ali je bitnije da se krade na izmišljenim nameštenim tenderima i da se od tog novca između ostalog gradi i Beograd na vodi. Samo neka kukaju, samo to i znaju da rade.

  • Budućnost

   Izvinjavam se ako ovo što ću napisati zvuči bezobrazno... Ipak je realno... Većina tih penzionera itekako podržava gospodu koja svojim rukovodjenjem dovodi do odlaska iz ove zemlje. Iako mi je Srbija u srcu hleb je zbog situacije ipak bolji negde u inostranstvu... odlaze i mlađi i stariji samo da su radno sposobni... Kada gospoda penzioneri shvate kako ponovo greše u odabiru vlasti, za njih će biti kasno i pašće na naša leđa... a sada nas smatraju izdajnicima i neznalicama jer vidimo šta se u ovoj državi radi... Stoga samo mogu da im poručim kako seju tako će i poznjeti. Pamet u glavu moji penzioneri i živeli vi nama 100 godina

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE