Ovaj proizvođač baterija IZNEDRIO je više MILIJARDERA nego Google ili Facebook

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovaj proizvođač baterija IZNEDRIO je više MILIJARDERA nego Google ili Facebook

  Malo poznati, ali brzorastući kineski proizvođač baterija za električna vozila, sada ima više milijardera na Forbsovoj listi nego bilo koja druga privatna kompanija.

  Čak devet milijardera ima bogatstva od milijardu ili više dolara na osnovu njihovog udela u kompaniji Contemporary Amperex Technology (CATL). Akcije kompanije koja snabdeva baterijama proizvođače automobila, uključujući BMW, Volkswagen i Mercedes-Benz, porasle su za više od 150% u proteklih godinu dana kako je potražnja za električnim vozilima rasla.

  Osnivač i predsednik CATL-a, 52-godišnji Robin Zeng, sada 47. najbogatija osoba na svetu vredna 32,5 milijardi dolara, utrostručio je bogatstvo od 9,7 milijardi dolara koje je imao u martu 2020. godine kada je pandemija koronavirusa srušila tržište. Zeng je vlasnik oko 25% kompanije.

  Ostali rukovodioci CATL-a takođe su stekli ozbiljno bogatstvo. Potpredsednici Huang Shilin i Li Ping mogu da se pohvale neto vrednošću od 14,7 milijardi, odnosno 6,6 milijardi dolara. Jedan od prvih investitora u kompaniju Pei Zhenhua, koji je kupio ulog 2015. godine, vredi oko 8,5 milijardi dolara.

  Zhao Fenggang (2,4 milijarde USD), Wu Kai (2,3 milijarde USD), Wu Yingming (1,9 milijardi USD), Chen Qiongxiang (1,8 milijardi USD) i Chen Yuantai (1,3 milijarde USD) prvi put su se svrstali na listu milijardera 2021. Chen Qiongxiang jedan je od prvih investitora u kompaniju, dok ostala četvorica imaju različite upravljačke uloge u CATL-u.

  Devetorica Forbsovih milijardera zajedno vrede čak 72 milijarde dolara, što je zapanjujući podvig kompanije koja postoji jednu deceniju.

  Google i Facebook iznedrili po osam milijardera

  Kada je reč o drugim kompanijama, tehnološki giganti Google i Facebook imaju po osam milijardera na Forbsovoj listi. Takođe je i lanac marketa Walmart stvorio po osam milijardera, od kojih su sedam potomci osnivača. Nekoliko porodičnih konglomerata, poput poljoprivrednog giganta Cargill, iznedrilo je više milijardera zbog velikog broja naslednika, ali među kompanijama čijim se akcijama trguje na berzi, samo je još jedna firma „dovela“ devet ljudi na Forbsovu listu milijardera – kineska kompanija za proizvodnju soja sosa Foshan Haitian Flavouring & Food.

  Istorija CATL-a

  Robin Zeng, bivši inženjer u proizvodnji elektronskih komponenata, započeo je posao pokretanjem proizvođača litijum-jonskih baterija pod nazivom Amperex Technology Limited 1999. Nije poznato odakle mu kapital za osnivanje ove kompanije, koja se specijalizovala za proizvodnju punjivih baterija za potrošačku elektroniku poput mobilnih telefona i prenosnih računara, a navodno je baterijama dobavljala Apple-ove iPod-e, iPad-e i Macbook-ove. Zeng je 2011. godine iz ATL-a osnovao CATL, kompaniju usredsređenu na baterije za automobilsku industriju. Već godinu dana kasnije kompanija je uspostavila partnerstvo sa BMW-om.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE