Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Organska hrana prevara i bacanje para? Kvalitet i sastav isti

  Rezultati ispitivanja hemijskog sastava istog povrća sa beogradskih pijaca gajenog na organski i na klasičan način pokazali su da razlike u kvalitetu nema.

  Kupovina znatno skuplje organske hrane praktično je — bacanje para. Organska proizvodnja je velika marketinška priča, kaže za Sputnjik dr Jagoda Jorga.

  Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta uradio je ispitivanje hemijskog sastava 11 vrsta povrća i šampinjona sa tri beogradske pijace, one sa organskom hranom, i dve zelene tržnice.

  Analiza je pokazala da povrće gajeno na organski način nije boljeg kvaliteta u pogledu nutritivno značajnih elemenata od onih dobijenih konvencionalnom proizvodnjom.

  Organska hrana skuplja, a nije kvalitetnija

  Profesorka sa Instituta Jelena Popović Đorđević kaže da su rezultati ukazali na to da se proizvodi sa organske pijace nisu mnogo razlikovali po ispitivanim parametrima, osim što su imali više kalijuma.

  Analiziran je 21 esencijalni, toksični i potencijalno toksični element u uzorcima 12 namirnica sa tri pijace i najvažnije je da većina toksičnih elemenata uopšte nije detektovana u povrću i šampinjonima.

  Prema pravilniku koji važi u našoj zemlji, prisustvo olova i kadmijuma bilo je ispod nivoa maksimalno dozvoljenih koncentracija, precizirala je Jelena Popović Đorđević.

  Naša poznata lekara Jagoda Jorga koja je supspecijalista za ishranu kaže da je nisu iznenadili ovakvi rezultati istraživanja.

  „Priča o čistoj organskoj proizvodnji je jako pogrešno tumačena. Apsolutno je netačno da se u organskoj proizvodnji ne koristi ništa od raznih hemijskih sredstava. Postoji spisak dozvoljenih i mera i sredstava. Taj zakon sam detaljno čitala, pravili su ga odlični stručnjaci iz Novog Sada i on ne predviđa da to bude, što bi se reklo, sterilna hrana“, napominje sagovornica Sputnjika.

  Hemija je svuda, bitna je kontrola

  Ona napominje da kontrole agrotehničkih mera u svetu, odnosno u zemljama u kojima se primenjuju, odavno podrazumevaju kontrolu svih herbicida i pesticida koji su u ograničenom obimu neophodni za gajenje zdravih poljoprivrednih proizvoda.

  „Organska proizvodnja je velika marketinška priča, a nije velika stručna priča. Nikada nijednim preporukama na svetu niko nije napisao da ljudi, da bi se hranili kako treba, treba da koriste isključivo organski gajene proizvode“, kategorična je Jagoda Jorga.

  Ona zato smatra da je jako dobro da se objavljuju takvi podaci, da je red da se ljudi upoznaju sa tim, pa neka se opredeljuju na osnovu njih. Pri tome je, kako kaže, jako važno da ozbiljna država, kako bi zaštitila zdravlje ljudi, stalno kontroliše kvalitet sve hrane koja postoji na tržištu, bila ona organska ili klasično uzgajana.

  Prema oceni Jagode Jorge, od hemijskih materija kojima se biljke tretiraju mnogo je veći problem prekomerni unos čak i onog što je jako kvalitetno, a posebno šećera, masnoća i soli.

  I u svetu isti zaključak

  Analiza našeg Poljoprivrednog fakulteta praktično je samo potvrdila ono do čega su došli istraživači sa američkog Stanford univerziteta, koji su još 2012. godine zaključili da nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili uticaja na zdravlje.

  Pre Stanforda takve rezultate je dobila i britanska Agencije za standard hrane.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • SaleKG

   Ako se jabuka ne prska (hemijski tretira) ne moze da bude isto zdrava kao i Jabuka koja se tretira u proseku 25 puta godisnje. Sad da li se ova prva zove organska ili ne to je pitanje definicije. Al svakako da ima manje otrova u sebi. Nije lose dati link ka kompletnoj studiji, jer cesto prenos vesti sa Sputnjika je sumnjive interpretacije

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE