Odobrena izgradnja tunela ispod Stounhendža

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odobrena izgradnja tunela ispod Stounhendža

  Britanske vlasti odobrile su danas plan za izgradnju spornog tunela ispod Stounhendža, mada je izmenjena ruta tako da se ne ugrožava pogled na Sunce tokom zimskog solsticija.

  Vlada Velike Britanije saopštila je da će izgradnjom tunela dužine 2,9 kilometara ispod zemlje biti spušten put s gustim saobraćajem koji sada prolazi pored praistorijskog spomenika na jugu Engleske.

  Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da će tunel “spojiti dve polovine lokacije s liste Svetske baštine, površine 2.600 hektara koja je sada podeljena putem, i ukloniti sliku i zvuk saobraćaja s pejsaža Stounhendža”.

  U odnosu na raniji plan, nova ruta je pomerena 50 metara dalje od ogromnog kruga kamenih blokova, da bi se izbeglo narušavanje vidika.

  Kritičari međutim ocenjuju da će izgradnja tunela ugroziti bogato arheološklo nalazište. Voditelj arheološke televizijske emisije “Tajm tim” (Time Team) Toni Robinson optužio je vladu da će provesti “hiljade kola i konja” kroz mesto s liste Svetke baštine.

  Arheolog Dejvid Žak s Univerziteta u Bakingemu rekao je da je “pejsaž Stounhendža nepojmljivo dragocen”.

  Stounhendž, izgrađen između 3000. i 1600. godne pre nove ere, jedna je do najpopularnijh britanskih turističkih atrakcija.

  To je i duhovni dom hiljadama druida i mistika koji ga posećuju u vreme letnjeg i zimskog solisticija ravnodnevice.

  Kameni blokovi Stounhendža su pažljivo poređani tako da se Sunce promalja kroz njih u vreme zimskog i letnjeg solsticija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE