7 srpskih kompanija među 500 najuspešnijih u CIE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  7 srpskih kompanija među 500 najuspešnijih u CIE

  Prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) 500 najuspešnijih kompanija ostvarilo je promet od 580 milijardi evra u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.

  Najbolje plasirana srpska kompanija je “Elektroprivreda Srbije” (EPS) koja je za 11 mesta skočila na 72. Poziciju, a slede Naftna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mestu, zatim “Fijat Krajsler Srbija” na 152. mestu, “Merkator S” Novi Sad na 196, “Telekom Srbija” na 265. mestu, “Delez Srbija” na 271, dok je “Srbijagas” na 362. poziciji.

  Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

  Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 milijardi evra postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

  Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6 odsto, odnosno 3,1 odsto, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5 posto ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi.

  To je doprinelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od 10 odsto.

  Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4 odsto, odnosno 3,3 odsto u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE