Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odlazak još jednog giganta – YAHOO napušta Kinu

  Američka kompanija Yahoo saopštila je da se povlači iz Kine, navodeći kao razlog „sve izazovnije poslovno i pravno okruženje“.

  Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i zahtevaju od kompanija koje posluju u ovoj zemlji da cenzurišu sadržaj i ključne reči koje se smatraju politički osetljivim ili neprikladnim, piše AP.

  „U znak priznanja sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Yahoo paket usluga više neće biti dostupan u Kini“, navodi se u saopštenju kompanije.

  U saopštenju se navodi da kompanija „ostaje posvećena pravima svojih korisnika i besplatnom i slobodnom internetu“.

  Povlačenje kompanije poklopilo se sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrdjeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

  Kineski propisi takođe obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtevima.

  Yahoo je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično s obzirom da su neki od njegovih servisa, uključujući i veb portal kompanije, već blokirani.

  Podsetimo, iz sličnog razloga je i LinkedIn napustio ovu zemlju nedavno.

  Kina UKINULA jednu od NAJPOPULARNIJIH društvenih mreža

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE