Odgovor na pitanje koliko posle vakcine NISTE ZAŠTIĆENI od korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odgovor na pitanje koliko posle vakcine NISTE ZAŠTIĆENI od korone

  Direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) anesteziolog Nebojša Lađević izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjavajuća.

  Lađević je za Prvu TV rekao da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni i da će narednih dana biti prošireni, a ako to ne bude dovoljno ponovo će u kovid sistem biti vraćene neke bolnice.

  “Mislim da je ovo trenutak kada možemo da presečemo dalji porast zaraženih. Po meni bi bilo najbolje kada bismo napravili jednu pauzu u zaražavanju – zaključavanje, a da u tom periodu pojačamo vakcinaciju”, naveo je Lađević.

  Rekao je da ne postoji nikakva zavera u vezi s vakcinacijom već je ona neophodna da bi se popravila epidemiološka situacija.

  “S tim što mi očekujemo da klinička slika bude blaža”, naveo je i dodao da vakcina sprečava da bolest dodje u fazu u kojoj je potrebna hospitalizacija, odnosno da to budu blaži simptomi.

  Pet-šest nedelja nakon vakcinacije niste zaštićeni

  Ipak, i nakon primljene vakcine neophodna je maksimalna opreznost, tvrde stručnjaci.

  Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je da vakcinisani ljudi nisu zaštićeni ni posle druge doze vakcine, i da bar dve do četiri nedelje traje stvaranje antitela, ali i da krvne ćelije budu povećane i učestvuju u odbrani organizma.

  “Kad primite vakcinu najbolje da računate da najmanje pet-šest nedelja niste uopšte zaštićeni, a i kada prođe taj period sve vakcine imaju efikasnost 80 do 90 odsto” rekao je Šekler za TV Pink.

  Šekler je dodao da će izvestan procenat vakcinisanih moći da prenese virus nekom drugom i apelovao na gradjane da se ponašaju odgovornije i da se pridržavaju mera, a posebno da nose zaštitne maske.

  On je rekao da pored ostalog i od genetskih predispozicija od kojih zavisi koliko će težak oblik infekcije virusom korona neko imati.

  Kako je objasnio, geni kontrolišu količinu tečnosti u plućima, a kod onih kod kojih se genetski luči više tečnosti razvija se težak oblik korone jer se pluća više pune tečnošću.

  Izvor: Beta, Prva, Pink

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE