Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzija

  Od januara „nadograđeni švajcarski model“: Koliko će PORASTI PENZIJE?

  Kako će se obračunavati penzije od januara? Trenutno se za usklađivanje penzija koristi takozvani švajcarski model, a od januara će se koristiti nadograđeni švajcarski model.

  Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je za N1 da nadograđeni švajcarski model podrazumeva da penzije u boljoj meri mogu da prate ekonomske mogućnosti zemlje.

  „Tako da se u situacijama kada je to ekonomski održivo penzije usklađuju 100 odsto sa rastom zarada. 2014. smo imali tu odlučnu penzijsku reformu kojom su uvedene određene promene pripisa uslova za penzionisanje, izjednačena starosna dob žena sa muškarcima. Uveden je ponovo sistem koji smo imali u staroj Jugoslaviji, da se adekvatno umanjuje penzija građanima koji se prevremeno penzionišu, to je pomoglo da se stave pod kontrolu penzijski rashodi“, kaže.

  Stariji, penzija, penzioneri (Pixabay)

  Ističe da je „i veći broj zaposlenih i manji broj penzionera“.

  „Povećala se stopa zaposlenosti, broj osiguranika, s druge strane restriktivniji uslovi za penzionisanje su onemogućili deo građana da se penzionišu pre 65. Bejbi bum generacija je završila svoje penzionisanje 2021. godine, tako da sada ide manje generacija koje imaju mogućnost da se penzionišu“, kaže on.

  Koliko će skočiti penzije od januara?

  Objasnio je i koliko će penzije porasti novim povećanjima:

  „Prosečna penzija s nekog nivoa od 31.000 trenutno, nakon povećanja u novembru i januaru će izaći na blizu ili nešto više od 37.000 mesečno u narednoj godini“, kaže on i dodaje da povećanja utiču na kvalitet života penzionera.

  Ipak, upozorava da „bilo kakva dodatna povećanja ne bi bila održiva i uvela bi nas u probleme kojima smo nažalost bili svedoci u prethodnim decenijama“.

  Novi uslovi za penzionisanje

  Od januara, uz švajcarsku formulu i novim usklađivanjem važiće i novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju, a inače,

  Direktor Sektora za ostvarivanje prava u PIO fondu Vladimir Stanković ističe da uslov za starosnu penziju za žene do kraja ove godine jeste 63 godine i četiri meseca, a da će već od sledeće godine granica biti 63 godine i šest meseci.

  “Treba napomenuti da postoji još jedan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, to je najmanje 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života”, rekao je Stanković i objasnio da su za prevremenu penziju posebni uslovi.

  Dodao je da će za sve koji apliciraju za penziju do kraja godine važiti uslovi iz ove godine, a da će za zahteve posle 1. januara važiti novi uslovi.

  Od 2032. izjednačeni uslovi za muškarce i žene

  Dodao je da će 2032. biti izjednačeni uslovi za penzionisanje muškaraca i žena i da će svi odlaziti u penziju sa 65 godina.

  “Bez obzira na godine života, ukoliko je lice radilo u dužem vremenskom periodu, može se ostvariti pravo na penziju i sa 45 godina staža osiguranja”, rekao je Vladimir Stanković.

  Noviteti za penzionere: Od januara dva nova modela usklađivanja penzija

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: Beta/Branislav Božić, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE