Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Noviteti za penzionere: Od januara dva nova modela usklađivanja penzija

  Od januara, uz švajcarsku formulu, penzioneri će se suočiti i sa još dva modela usklađivanja penzija.

  Takođe, važiće novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju, a inače, novim usklađivanjem od 1. januara penzije biti povećane za 12,1 odsto.

  Direktor Sektora za ostvarivanje prava u PIO fondu Vladimir Stanković ističe da uslov za starosnu penziju za žene do kraja ove godine jeste 63 godine i četiri meseca, a da će već od sledeće godine granica biti 63 godine i šest meseci.

  „Treba napomenuti da postoji još jedan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, to je najmanje 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života“, rekao je Stanković i objasnio da su za prevremenu penziju posebni uslovi.

  Dodao je da će za sve koji apliciraju za penziju do kraja godine važiti uslovi iz ove godine, a da će za zahteve posle 1. januara važiti novi uslovi.

  Govoreći o dokumentaciji, Stanković je rekao da je pre odlaska u penziju potrebno pozabaviti se time barem dve godine pre trenutka odlaska i da je potrebno otići u PIO fond i proveriti kakvo je stanje.

  „Obično ljudi to ne rade, ali mi najčešće preporučujemo ljudima da se na vreme informišu kakvo je stanje da bi onda u nekom periodu do tog datuma kada planiraju da odu u penziju prikupili neku nedostajuću dokumentaciju i samim tim evidentirali taj nedostajući staž“, objasnio je Stanković.

  Od 2032. izjednačeni uslovi za muškarce i žene

  Dodao je da će 2032. biti izjednačeni uslovi za penzionisanje muškaraca i žena i da će svi odlaziti u penziju sa 65 godina.

  „Bez obzira na godine života, ukoliko je lice radilo u dužem vremenskom periodu, može se ostvariti pravo na penziju i sa 45 godina staža osiguranja“, rekao je Vladimir Stanković.

  Govoreći o modelima usklađivanja penzija, Stanković je rekao da će se penzije po novom modelu isplatiti u februaru i da podrazumeva tri moguće formule.

  „Koja će se formula primeniti zavisi od nekih ekonomskih pokazatelja. Ono što je bitno, tu se uzima u obzir koliko je učešće mase sredstava za finansiranje penzija u bruto domaćem proizvodu i u zavisnosti od toga koliko je to učešće zavisi i to koji će se model i formula primeniti“, naveo je Stanković.

  Tri formule usklađivanja penzija

  Objasnio je da postoje tri formule – usklađivanje prema zaradama, prema cenama i kombinacija usklađivanja prema cenama i zaradama.

  „To praktično znači da ukoliko je učešće tih penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10 posto, u tom slučaju će se penzije usklađivati prema promenama prosečnih zarada, u procentu promene prosečnih zarada, što će se desiti u januaru 2023. godine. Ukoliko je to učešće u razmaku od 10 do 10,5, onda će se usklađivanje vršiti u kombinaciji procenta zarada i cena, a ukoliko bude 10,5 i više, onda će se prema cenama usklađivati“, objasnio je Stanković.

  Dodao je da će se penzije, primenom prvog modela, povećati za 12,1 odsto, a da će novo usklađivanje po jednom od modela uslediti u januaru 2024. godine.

  Od 1. januara se pomera starosna granica za penzionisanje žena

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Branislav Božić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE