Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 2025. putarina na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je da će se 1. janura 2025. godine steći zakonski uslovi za naplatu putarine na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima.

  On je za B92 rekao da će se zakonski uslovi steći kada se izgradi „dovoljno“ kilometara brzih saobraćajnica.

  Naveo je da se uskoro završava brza saobraćajnica Šabac-Loznica (54 kilometara), zatim Iverk-Lajkovac (24), 35 kilometara na Dunavskom koridoru, a da će 2026. biti završen Fruškogorski koridor (28 kilometara), a uskoro počine gradnja „Osmeha Srbije“ od Bačkog brega do Srpske Crnje od 186 kilometa, kao i brze saobraćajnice Vožd Karađorđe u dužini od 80 kilometara, u prvoj fazi.

  Putarina za brze saobraćajnice će biti 80 odsto vrednosti cene putarine na auto-putevima, za naplatu te putarine neće postojati naplatne rampe, već će se naplaćivati modernim sistemom koji počinje da se primenjuje u Evropi, automobil će se satelitski pratiti.

  I na pojedinim magistralnim putevima će, kako je rekao, krenuti naplata putarine za šlepere nosivosti od preko 7,5 ili 9,5 tona jer će se meriti težina osovinskog opterećenja i na taj način određivati cena i štititi putevi od pretovra koji ih uništava.

  Goran Vesić, kompanije

  Vesić je rekao da se ove godine od putarine očekuje naplata od 43 do 45 milijardi dinara, a kada krene naplata i na brzim saobraćajnicama i magistralnim putevima ta suma može da se udvostruči i biće više para za rekonstrukciju i održavane putne mreže.

  Elektronski čitači pasoša na Aerodromu „Nikola Tesla“ biće, prema rečima Vesića, postavljeni na jesen, po 16 sa jedne i druge strane prolaza, a da jedan takav „automatski“ prolaz menja pet policajaca.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE