Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 1. januara i za privatna preduzeća obavezne e-fakture

  Ministar finansija Siniša Mali pozvao je danas sve privrednike u Srbiji, koji su u sistemu PDV-a, a još nisu počeli da koriste elektronske fakture da to urade što pre, jer će od 1. januara 2023. razmena e-faktura biti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora.

  Mali je rekao da je uspostavljanje sistema e-fakture način na koji se povećava konkurentnost i atraktivnost srpske privrede, a koji je omogućio unapređenje poslovanja, njegovu veću transparentnost i povraćaj PDV-a u mnogo kraćem periodu.

  Koje su koristi od uvođenja e-fakture?

  „Koristi su ogromne. Uparujući izlazne i ulazne i izlazne fakture u sistemu e-faktura bićemo u mogućnosti da povraćaj PDV-a radimo u roku od 24 ili 48 sati, automatski, bez dodatnih kontrola, umesto kao sada kada to radi za 35 do 40 dana“, rekao je Mali na konferenciji „E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu“.

  Konferenciju je Ministarstvo finansija organizovalo sa NALED-om i uz podršku Nacionalne inicijative ze bezgotovinsko plaćanje „Bolji način“.

  Mali je naglasio da je sistem e-fakture besplatan, transparentan i omogućava poslodavcu da zna šta je kupio i prodao u prometu sa drugim pravnim licima, a e-fakture su jednostavnije i jeftinije za čuvanje.

  To je ogromna prednost za našu privredu i njenu likvidnost“, kazao je ministar.

  On je ocenio da je uvođenje e-faktura u sistem poslovanje domaće privrede „jedan od njavažnijih reformskih poteza koji je sproveden u proteklih 20 godina“.

  Kada je uvođenje e-faktura Srbija je ispred Francuske, koja planira da ih uvere 2027. godine, ispred Španije, koja planira da ih uvede 2026. godine, ispred Slovenije koja još nije ratifikovala zakon o e-fakturama u parlamentu“, rekao je Mali.

  Podsetio je da u ovom trenutku sistem e-fakture upotrebljavaju svi korisnici javnih sredstava, njih više od 10.000, kao i najveći broj privrednika.

  Obavezu da primaju i dostavljaju fakture kroz sistem e-faktura imaće svi obveznici PDV-a u privredi, a mogu da ga koriste i druga privredna društva i preduzetnici.

  Ulaskom preostalih privrednih subjekata u sistem biće uspešno zaokružen proces uvođenja e-faktura u Srbiji.

  Prvi su u sistem ušli korisnici javnih sredstava koji su od 1. maja ove godine počeli da izdaju i primaju e-fakture.

  Mali: E-fakture obavezne za ceo JAVNI SEKTOR od 2022.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE