Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali: E-fakture obavezne za ceo JAVNI SEKTOR od 2022.

  Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara 2022. godine svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza, kako je rekao, uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

  Predstavljajući Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, Mali je rekao da je reč o sistemskom zakonu koji menja način funkcionisanja privrede po ugledu na digitalne fakture koje se kao praksa već sprovode u Evropskoj uniji i koje treba da doprinesu transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju.

  Prema rečima ministra finansija, predloženi zakon podrazumeva da će postepeno uvoditi obaveza rada izdavanja i primanja elektronskih faktura za sve one privredne subjekte koji su u sistemu PDV-a od 1. januara 2022. do 1. januara 2023. godine.

  Istakao je da će korišćenje sistema e-faktura biti besplatno, a za one privredne subjekte koji žele da koriste informacione posrednike oni će, kako objašnjava, to moći da urade, ali će njihov odnos biti regulisan međusobnim ugovorom, a ne zakonom.

  Što se rokova tiče, ovaj će sistem da se uvodi fazno od 1. januara 2022. godine. Svi subjekti javnog sektora biće u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e- fakture između sebe.

  Takođe oni koji su u privatnom imaće mogućnost da izdaju elekronske fakture javnom sektoru ukoliko žele da rade sa javnim sektorom,  rekao je Mali.

  Mali je naveo da će od 1. jula 2022. godine subjekti privatnog setora biti osposobljeni, odnosno moraju da budu osposobljeni da primaju i čuvaju e-fakture i od javnog i od privatnog sektora.

  Od 1. januara 2023. ceo privatni sektor će biti u obavezi da prima i šalje e- fakture, rekao je ministar.

  Mali je ocenio da je to ogroman korak napred za srpsku privredu, navodeći da više neće biti papirnih faktura i pečata.

  Od danas isplata subvencija gradskim hotelima

  Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali podsetio je i da danas počinje isplata planiranih subvencija gradskim hotelima u ukupnom iznosu od oko 10,3 miliona evra, odnosno 1,22 milijarde dinara.

  „Planirana je isplata 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi za ukupno 294 gradska hotela, odnosno 13.573 smeštajnih jedinica i 23.811 ležaja. Novac će, u dinarskoj protivvrednosti, biti uplaćen na posebne račune koji su otvoreni pri Upravi za trezor Ministarstva finansija“, kazao je Mali, a saopštilo je resorno  Ministarstvo.

  On je podsetio da su gradski hoteli, zajedno sa prethodnom pomoći koja je isplaćena sredinom oktobra 2020. godine u iznosu od 1,24 milijarde dinara, dobili ukupno 2,46 miijardi dinara.

  Naveo je da očekuje bolje dane i da već od leta, ukoliko se nastavi uspešna vakcinacija, može da se očekuje povoljna i normalna turistička sezona, dolazak turista u Beograd, ali i u druge gradove u Srbiji.

  On je kazao da je, prema rezultatima, vakcinacija u Beogradu na odličnom putu, što olakšava dolazak ljudi sa strane.

  „Već je vakcinisano, bar jednom dozom vakcine, više od 40 odsto punoletnih gradjana Beograda, a do početka juna taj procenat će biti još veći. Prošle sedmice organizovana je vakcinacija za hotelske radnike i ugostitelje“, podsetio je Mali.

  On je rekao da nisu dobrodošli samo stranci, već i domaći turisti, istakavši da je rebalansom budžeta opredeljeno dodatnih sto miliona dinara za 20.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara.

  Ministar je naveo i da se država trudi da pomogne svima i da očekuje da se gradski turizam vrati na nivo na kojem je bio pre korone.

  Izvor: Novosti, Beta

  Foto: Beta/MIloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE