Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bitcoin na istorijskom maksimumu

  Kripto kriza se širi: Šta se dešava nakon propasti FTX carstva i koliko su pale cene kriptovaluta?

  Za manje od nedelju dana kripto milijarder Sem Bankman-Frid je od lidera u kripto industriji postao gubitnik, jer je ostao bez većine svog bogatstva i video kako njegova kripto berza FTX, vredna 32 milijarde dolara, dolazi do bankrota. Osim toga, postao je meta istrage Komisije za hartije od vrednosti i Ministarstva pravde.

  Carstvo koje je izgradio Bankman-Frid, koga su nekada upoređivali sa finansijskim titanima poput Džona Pirponta Morgana i Vorena Bafeta, propalo je prošle nedelje nakon što je niz depozita ostavilo njegovu kripto berzu, FTX, sa manjkom od 8 milijardi dolara, što je primoralo kompaniju da podnese stečaj. Šteta se proširila širom industrije, destabilizujući druge kripto kompanije i sejući široko rasprostranjeno nepoverenje u tehnologiju.

  Uprkos njegovim objavama na Tviteru, porukama zaposlenima i izjavama za novinare, Bankman-Frid je malo toga rekao javno tokom prošle nedelje. U jednom intervjuu je priznao da žali zbog kolapsa FTX-a.

  Međutim, nije bio detaljan kada je reč o pitanjima, koja mnogi postavljaju o toj temi: Da li je FTX nepropisno koristio milijarde dolara sredstava klijenata da podrži trgovačku firmu koju je osnovao „Alameda Research“. Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti ispituju taj odnos.

  „Alameda je akumulirala veliku tzv. margina poziciju na FTX-u, što znači da je pozajmila sredstva od berze. Rizik od pada je bio veoma značajan“, otkrio je on.

  Bankman-Frid je bio saglasan sa kritičarima u kripto zajednici koji su rekli da je prebrzo proširio svoja poslovna interesovanja u širokom delu industrije.

  Kripto milijarder je naveo da su ga druge obaveze dovele do toga da propusti znakove da je FTX upao u nevolje.

  „Da sam bio malo više koncentrisan na ono što radim, mogao bih da budem detaljniji. To bi mi omogućilo da shvatim šta se dešava na strani rizika“, istakao je Frid.

  FTX carstvo PROPALO: Kripto gigant podneo zahtev za bankrot

  Kako je došlo do pada Sema Bankmana-Frida?

  Pad Bankmana-Frida zaprepastio je kripto svet. Međutim, poslednjih meseci pojavili su se znaci upozorenja da je njegovo poslovno carstvo u opasnosti i da njegove ambicije prevazilaze njegove mogućnosti, prema intervjuima sa devet Semovih kolega i poslovnih partnera, kao i internim porukama koje je dobio Njujork tajms.

  Kada je ove godine investirao u kripto kompanije, nije delio informacije sa ključnim zaposlenima. Čim mu je rečeno da je preopterećen i kada su ga ohrabrili da zaposli još ljudi, odupirao se sugestijama. U Vašingtonu je gurao ambiciozan regulatorni plan, dok je kritički govorio o Čangpeng Žau, izvršnom direktoru rivalske berze Binance, koji je na kraju mobilisao svoje brojne pratioce na Tviteru da bi pokrenuo trku na FTX.

  Bankman-Frid je bio predmet kritika pre nego što je FTX propao. Dok je uglavnom upravljao FTX-om iz svog sedišta na Bahamima, kripto milijarder je sve glasnije govorio o potrebi za većom regulacijom industrije kriptovaluta. Mnogi pristalice kriptovaluta protive se vladinom nadzoru.

  Kriptovaluta, banka

  Kriptovaluta, banka (Pexels)

  Ko od kripto milijardera je bio kritičar FTX-a?

  Jedan od Semovih kritičara bio je osnivač i izvršni direktor Binance-a Čangpeng Žao. On je najbogatija osoba u kripto svetu, čija neto vrednost iznosi 65 milijardi dolara. Prema Forbsovoj listi najbogatijih kripto i blokčejen milijardera Sem Bankman-Frid i Brajan Armstrong su na drugom i trećem mestu. Semova neto vrednost je 24 milijarde dolara, a Brajanova 6,6 milijardi dolara.

  Svađa između dva Sema i Čanpenga prelila se na Tviter, gde zajedno imaju milione pratilaca. Žao je pomogao da se pokrenu povlačenja koja su osudila FTX na propast kada je rekao da će Binance prodati svoje vlasništvo FTX-ovom kripto tokenu FTT-u.

  „I biće kriva kriptovaluta (umesto jednog čoveka)“, napisao je Žao na Tviteru.

  Žao je rekao da Binance planira da pokrene fond za pomoć kripto projektima koji se suočavaju sa krizom likvidnosti. Fond za oporavak će pomoći da „smanje dalje kaskadne negativne efekte FTX-a“, tvitovao je Čanpeng, ciljajući projekte koji su „inače jaki, ali u krizi likvidnosti“.

  Čanpeng Žao, FTX kritika

  Čanpeng Žao, FTX kritika (Screenshot YT)

  Uprkos milijardama koje su kompanije rizičnog kapitala uložile u kompaniju, FTX nije imao nijednog od tih spoljnih investitora u svom odboru. Na Bahamima, Bankman-Frid je bio okružen malom grupom kolega, od kojih su neki bili u romantičnim vezama sa drugim zaposlenima FTX-a, navode strani mediji. On i njegovi glavni poručnici živeli su zajedno u penthausu u Albaniju, odmaralištu od 600 hektara pored okeana na ostrvu Nju Providens na Bahamima.

  Upitan da li je previše zavisan od te male grupe, Bankman-Frid je rekao da se njegov krug bliskih kolega broji oko 15.

  „Realno govoreći, mislim da niko ne može da održava blizak kontakt i blisku komunikaciju sa više od 15 ljudi,“ kazao je.

  Odnos između Alamede i FTX koren propasti Sema Bankmana Frida

  Sem je osnovao trgovačku firmu 2017. i iznajmio kancelarije u Berkliju u Kaliforniji, nedaleko od mesta gde je odrastao kao sin profesora prava sa Stanforda. Ubrzo je kompanija zaradila milione dolara iskorišćavajući neefikasnost na tržištu bitkoina.

  Godine 2019. Bankman-Frid je preselio kompaniju u Hong Kong, prijateljskije regulatorno okruženje. Sa njim je otišla mala grupa trgovaca, uključujući Karolin Elison, bivšu zaposlenu u finansijskoj firmi Jane Street. On je nastavio da pokreće FTX tržište za kripto investitore za kupovinu, prodaju i skladištenje digitalne imovine.

  Kripto

  kriptovaluta

  FTX i Alameda su bili blisko povezani. Alameda je u velikoj meri trgovala na FTX platformi, što znači da je ponekad imala koristi kada su drugi korisnici FTX-a izgubili novac. Reč je o dinamici koju su kritičari nazvali sukobom interesa. U prošlosti,  Bankman-Frid je branio aranžman, rekavši da je Alameda obezbedila ključnu likvidnost, injekcije kapitala koje su omogućile drugim klijentima da završe transakcije na berzi.

  Alamedu je vodila Karolin Elison, ali je Bankman-Frid takođe bio uključen, doprinoseći donošenju odluka o velikim trgovinama, izjavila je osoba upoznata sa unutrašnjim radom kompanije.

  Podaci o trgovanju berze bili dostupni zaposlenoj u Alamedi

  Ponekad se činilo da među kompanijama nije bilo mnogo zaštitnog zida. Alameda je trebalo da radi iz posebne kancelarije, ali gost koji je posetio kompleks FTX-a poslednjih meseci rekao je da je Elison sedela ispred kompjutera koji su prikazivali podatke o trgovanju berze.

  Pored Bankmana-Frida i Karolin Elison, u krugu šefova, koji vode kripto operaciju na Bahamima, bio je Nishad Singh, FTX-ov direktor inženjeringa, Geri Vang, glavni tehnološki direktor berze i Ramnik Arora, šef proizvoda.

  Bankman-Frid je preselio FTX na Bahame 2021. godine zbog regulatorne postavke koja mu je omogućila da ponudi rizične opcije trgovanja koje nisu bile legalne u Sjedinjenim Američkim Državama. Investitori na berzi bi mogli da pozajme novac kako bi napravili velike opklade na buduću vrednost kriptovaluta.

  Kriptovaluta

  Kriptovaluta (Pixabay)

  Kako izgleda Semovo poslovno okruženje?

  Živeo je u penthausu sa pet spavaćih soba u zgradi Orhideja u odmaralištu Albani, sa Karolin Elison, Singom, Vangom i još šestoro drugih. Bankman-Frid i Elison su ponekad bili u romantičnim odnosima, navode strani mediji.

  Sem Bankman-Frid je rekao da on i Elison više nisu u romantičnoj vezi, ali je odbio da dalje komentariše. Elison nije odgovorila na zahtev za komentar.

  Krug kolega Bankmana-Frida privržen je efikasnom altruizmu, dobrotvornom pokretu koji podstiče pristalice da daju svoje bogatstvo na efikasan i logičan način. Saradnici izvan kompanije su ponekad teško pronalazili vreme da razgovaraju sa Fridom, rekla je osoba upoznata s tim.

  Bankman-Frid je ponosan što FTX ima samo oko 300 članova osoblja, mnogo manje od njegovih najvećih rivala, Binance-a i Coinbase-a.

  Čak i dok je stalno zapošljavao, on je sprovodio ambicioznu filantropsku operaciju, investirao u desetine drugih kripto kompanija, kupio akcije trgovačke firme Robinhood, donirao političkim kampanjama, davao intervjue medijima i ponudio Ilonu Masku milijarde dolara kao pomoć u finansiranju preuzimanja Tvitera.

  Kripto kralj FTX

  Kripto kralj FTX, Sem Bankman Frid (Screenshot Youtube)

  Kakve su prognoze za FTX?

  Kompanija treba da pronađe milijarde dolara da bi ispunila zahteve kupaca za povlačenje ili da zaustavi egzodus pronalaženjem načina da ih uveri da je njihov novac siguran. To nikada nije lako kada toliko klijenata juri na vrata.

  Bloomberg je izvestio da je Bankman-Frid rekao da je kompaniji potrebno 4 milijarde dolara da ostane solventna, sa nedostatkom u finansiranju od 8 milijardi dolara.

  Bankman-Frid je ranije tvitovao da je FTX „u redu“ i da uopšte ne trguje sa imovinom klijenata. U poruci investitorima iz Sequoia Capital, VC firme koja je uložila 150 miliona dolara u FTX, piše da se kompanija suočava ne samo sa krizom likvidnosti već i sa problemima solventnosti – što znači da duguje više novca nego što ima.

  Novac, dugovi

  Novac, dugovi (Pixabay)

  Kripto zaraza se širi nakon kolapsa FTX-a

  Investitori su nakon propasti kripto carstva počeli da povlače sredstva sa Cripto.com sa sedištem u Singapuru, dovodeći u pitanje kako berza postupa sa transferom od 400 miliona dolara, u znaku da dramatičan kolaps FTX-a izaziva zarazu među više razmena digitalnih sredstava.

  Australijski investitori potvrdili su da povlače novac sa berze Cripto.com, ukazujući na široko rasprostranjenu zabrinutost zbog pouzdanosti centralizovanih berzi.

  Otkriće da je osnivač FTX-a Sem Bankman-Frid povukao 10 milijardi dolara iz bilansa FTX-a da bi napravio rupu u svojoj sestrinskoj firmi za trgovinu Alameda Research izazvalo je široku nestabilnost na kripto tržištima.

  Cene bitkoina i etra su naglo pale sa većinom drugih glavnih kriptovaluta, što je pogoršalo „kripto zimu“ gde su rastuće kamatne stope podstakle investitore da prodaju rizična sredstva tokom većeg dela godine.

  Od pada FTX-a, više od 150 milijardi dolara je izbrisano sa vrednosti 10 najboljih digitalnih coin-a.

  Bitcoin je pao na dvogodišnji minimum u odnosu na američki dolar, donoseći oko 16.000 dolara po coin-u, a etar klizi prema 1.100 dolara.

  Bitkoin (Pixabay)

  Bitkoin (Pixabay)

  Hongkonška berza AAX suspendovala je trgovanje na 10 dana.

  „Situacija sa FTX-om je napravila ogroman pritisak u razmenama svuda sa korisnicima koji su nervozni. Moje zapažanje je da ovo može da se reši za nekoliko dana, iako obnova tržišnog poverenja može da potraje mesecima“, rekao je Ben Kaselin, potpredsednik AAX-a.

  Podsećamo, kripto industrija je pretrpela nekoliko loših događaja ove godine. Najvažnije je da je kolaps kripto-banke nazvane Celsius izazvao divlju rasprodaju u maju, pri čemu su se investitori potresli zbog otkrića da je Celsius koristio „depozite“ klijenata za finansiranje sopstvenih rizičnih trgovina.

  Kada su investitori shvatili da je njihov novac u vezi sa složenim i visokorizičnim trgovinama, počeli su masovno da se povlače. Posledica bankrotiranja je ostavila Celsius u stečaju i izazvala kolaps široko korišćenog algoritamskog „stablecoina“ pod nazivom Terra/Luna.

  Kripto rudarenje maliciozni programi

  Kripto, bitkoin

  Može li doći do prelivanja krize na druge kriptovalute?

  Otkako je počela kriza u FTX-u, bitkoin je pao sa 20 hiljada dolara po coin-u na 16,5 hiljada dolara, što je najniža vrednost od 2020. Širi sektor je pao za skoro 5 odsto u poslednja 24 sata, prema CoinMarketCap-u, a velike kompanije i protokoli koji su izloženi FTX-u moraju da dokažu sopstvenu likvidnost.

  Popularni token na protokolu Solana (blokčejn mreža koja nudi poboljšanu skalabilnost i omogućava programerima da na njoj kreiraju decentralizovane aplikacije), na primer, koji omogućava korisnicima tog blokčejna da trguju bitkoinima, oslanja se na FTX za svoju vrednost: ako razmena propadne, nejasno je da li bi bilo koji od bitkoina na tom protokolu mogao da se povrati, brišući milione dolara od postojanja preko noći, piše The Guardian.

  I, kao i kod svakog kraha kriptovaluta, sve oči su uprte u Tether, „stabilni koin“ od 70 milijardi dolara koji podupire veći deo privrede sektora. Prošlog četvrtka token je skliznuo sa svog „veza“, trgujući po ceni od 0,98 dolara za dolar. Glavni tehnološki direktor kompanije Tether, Paolo Ardoino, tvitovao je kako bi uverio investitore, napominjući da je kompanija obradila oko 700 miliona dolara povlačenja u poslednja 24 sata.

  „Nema problema. Nastavljamo“, rekao je on.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Screenshot YT, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE