Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobil

  Novo vozilo se čeka i do godinu dana

  Pandemija i rat u Ukrajini usporili su proizvodnju i isporuku automobila, pa kupci u Srbiji čekaju od šest meseci do godinu dana, a cene su više i do 30 odsto i novim i starim vozilima, izjavili su predstavnici auto-kuća.

  „Proizvodnju automobila prvo je usporila pandemija, a zatim i rat u Ukrajinii zbog nedostatka mikročipova, pa se na isporuku čeka od šest meseci do godinu dana“, rekao je za Betu predsednik Asocijacije uvoznika motornih vozila Milan Belin.

  On je rekao da su najveći proizvođači mikročipova fabrike u SAD, Kini i Tajvanu koje su se zbog veće potražnje mikročipova za kompjutere, od kada je omasovljen rad od kuće zbog pandemije, preorijentisali na tržište računara.

  Dodatni problem za smanjenju isporuku mikročipova je, prema njegovim rečima i to što je izgorela jedna fabrika u Japanu koja ih je proizvodila, a zatim se nadovezao i na problem rata u Ukrajini, gde je takođe bilo proizvođača tih auto-komponenti, kao i na sankcije prema Rusiji koje su stopirale uvoz iz te zemlje, pa su evropski proizvođači automobila ostali bez delova.

  Belin je rekao da je proizvodnja automobila 40 odsto manja nego što je potražnja i da cene svaki mesec malo po malo porastu.

  Dodao je da je nedovoljna i ponuda polovnih automobila i da oni čak i više poskupljuju od novih.

  „Ponuda polovnih automobila je smanjena jer dok neko ne dobije novi automobil ne može da proda polovni, a oni su više poskupeli nego novi, čak za 20-30 odsto“, rekao je Belin.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE