Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Operacija „Oskar“: Evropol istražuje sankcionisane Ruse

  Evropol je pokrenuo operaciju „Oskar“ u cilju podrške finansijskih istraga država članica Evropske unije koje se odnose na imovinu fizičkih i pravnih lica koja su povezana sa ruskim napadom na Ukrajinu, za koju se sumnja da je stečena na kriminalni način.

  Evropol je, kako se navodi u saopštenju, zajedno sa državama članica Evropske unije, Evrodžastom i Fronteksom pokrenuo operaciju „Oskar“ koja će, osim finansijskih, podrazumevati i kriminalne istrage država članica u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i ekonomskih sankcija.

  U okviru operacije „Oskar“, Evropol će obezbediti razmenu informacija, obaveštajnih podataka i podršku u brojnim finansijskim istragama.

  Evropol će, kako se dodaje, centralizovati i analizirati sve informacije kako bi se identifikovale međunarodne veze, kriminalne grupe i osumnjičeni, kao i novi kriminalni trendovi i obrasci.

  Navodi se da će Evrodžast obezbediti pravnu podršku i ojačati saradnju između nacionalnih istražnih i sudskih organa, dok će Fronteks doprineti operaciji kontrolom osoba koje prelaze spoljne granice EU, a potpadaju pod sankcije.

  Operacija „Oskar“ trajaće najmanje godinu dana i obuhvatiće niz odvojenih istraga, naveli su iz Evropola.

  Od početka sukoba u Ukrajini mnoge evropske zemlje zaplenile su imovinu ruskih državljana protiv kojih su uvedene sankcije.

  U martu je u Trstu zaplenjena jahta Andreja Meljničenka, ruskog milijardera koji je obuhvaćen sankcijama početkom marta.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE