Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi incident u Linglongu, 500 Vijetnamaca OBUSTAVILO rad (VIDEO)

  Novi incident dogodio se danas ispred kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu.

  Aktivisti „Solidarne kuhinje“ izveli su iz kruga fabrike u kom su smešteni vijetnamski radnici jednog od zaposlenih koji je zbog izjava o uslovima rada u ovoj fabrici dobio otkaz.

  Aktivisti su na svom Tviter profilu „Solidarna kuhinja“ objavili snimak incidenta, uz opis:

  „Privatno obezbeđenje i kineski menadžeri sprečavaju vijetnamskog radnika i aktiviste Solidarne kuhinje da odu u zrenjaninsku policiju i prijave krađu pasoša“.

  Kako piše Nova, situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izleteli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su fizičkom snagom odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike. Oni su se uputili do advokata sa kojim će otići u policiju – da pokušaju da vrate pasoš ovom uzbunjivaču.

  Video je podelila i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11. Kako su napisali, radnik je trenutno na bezbednom, a dalje informacije stižu kasnije.

  „U odsustvu reakcije države, situacija u kampu fabrike Linglong eskalira“, naveli su iz Inicijative.

  Radnici iz Vijetnama obustavili rad, protest i u Vijetnamu

  Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu danas su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

  Kako su rekli neki od njih reporterki Autonomije, na obustavu rada su se odlučili i kao znak podrške njihovom kolegi koji je danas dobio otkaz jer je govorio za medije o lošem položaju zaposlenih vijetnamskih radnika u Zrenjaninu.

  Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su danas njihove porodice takođe organizovale proteste.

  Turbulencije traju već 5 dana

  Podsećamo, turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici.

  Crni džipovi u Linglongu i zabrana pristupa vijetnamskim radnicima

  Ekipa ove medijske kuće sinoć je takođe imala situaciju u ovoj fabrici, kada im nije dozvoljeno da, nakon izveštavanja o stanju u krugu fabrike, izađu odatle. Kako pišu danas, nepoznati muškarac koji je automobilom blokirao vozilo ekipe N1 najverovatnije je jedan od nižih kineskih menadžera.

  Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE