Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crni džipovi u Linglongu i zabrana pristupa vijetnamskim radnicima

  Nevladina organizacija „Inicijativa A11“ (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava) objavila je danas na svom Tviter nalogu da je njihovim predstavnicima onemogućen pristup vijetnamskim radnicima u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu.

  Zabranjen pristup radnicima

  „Onemogućen je pristup vijetnamskim radnicima, pojavilo se privatno obezbeđenje, ‘crni džipovi’ i puno nepoznatih lica koja ne žele da se predstave i sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima“, stoji u objavi Inicijative.

  Zabrana prilasku radnicima u fabrici Linglong usledila je nakon što su predstavnici udruženja A 11 (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava) i ASTRA (Akcija protiv trgovine ljudima) uputili apel za hitnu reakciju nadležnih institucija u slučaju potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije radnika iz Vijetnama angažovanih u firmi Linglong u Zrenjaninu.

  Inicijativa A11 navodi da postoji bojazan da će ljudima biti onemogućeno da kontaktiraju institucije i organizacije koje mogu da im pruže pomoć i da će dodatno biti izolovani i potencijalno kažnjeni jer su govorili o uslovima rada i smeštaja.

  „Hitna reakcija nadležnih, vraćanje pasoša, uveravanja da je ljudima omogućeno slobodno kretanje i razgovor sa institucijama i organizacijama sa kojima oni žele da razgovaraju su neophodni već sad“, naglašeno je u Tviter objavi.

  Žrtve trgovine ljudima?

  Inicijativa A11 prethodno je upozorila da je na osnovu kontakta sa radnicima u fabrici Linglong došla do zaključka da su im  ozbiljno narušena radna prava,ali i zdravlje. Dodali su da imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život, veliki broj utvrđenih činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije.

  Radnici iz Vijetnama, kojih trenutno u Zrenjaninu ima oko 500, u Srbiju su dolazili tokom marta, aprila i maja ove godine. Transport su organizovale agencije iz Vijetnama, koje su za svoje usluge (prevoz, pribavljanje vize i smeštaja) unapred potraživale od radnika 2.200 do 4.000 dolara, što su radnici kroz zaduživanje pribavljali i isplaćivali agenciji.

  Iz A 11 tvrde da su radnici angažovani na osnovu ugovora sa firmom China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, ogranak, Beograd, a prema dobijenim informacijama, kineska kompanija Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin na svom gradilištu fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu angažovala je izvođača radova China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction koja preko desetak agencija iz Vijetnama regrutuje radnike za rad u Srbiji.

  Nikome od radnika koji su potpisali ugovor, nije naznačen datum započinjanja rada, a na osnovu njihovih izjava se saznaje da im je novac isplaćivan „na ruke“. Rad se odvija u smenama koje traju devet sati, a poslodavac ne obezbeđuje ni korišćenje svih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

   

  Radnici su u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. Takođe, ukoliko na posao ne dođu na vreme, biće novčano kažnjeni, tako što će im biti uskraćena dnevnica, stoji u objavi Udruženja A 11.

  Nakon dolaska u Srbiju, radnici su pasoše morali da predaju poslodavcu, jer im je rečeno da je takva praksa kada su strani državljani u pitanju, a do momenta posete Udruženja, pasoši im nisu vraćeni. Iako su neki od njih uvereni da imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, niko nije mogao zasigurno da potvrdi ovu informaciju, niti su dobili štampani primerak dozvole.

  Nehumani uslovi za život

  Kako navodi A 11, kada su došli u Srbiju, smešteni su u barake koje nemaju adekvatne uslove za život i boravak. U pretrpanim sobama nalaze se kreveti na sprat, a u objektu postoje samo dva toaleta na 500 radnika. Nema adekvatne infrastrukture i kanalizacije, pa se fekalije izlivaju na desetak metara od baraka. Pored toga, nisu im obezbeđeni grejanje, struja i pijaća voda, nema tople vode za tuširanje.

   

  Udruženje saznaje da su radnici hteli da se vakcinišu, međutim rečeno im je da je to komplikovano i da neće moći. Kada se neko razboli, izoluje se u improvizovanu bolničku sobu gde ostaje dok ne ozdravi, bez plaćene nadoknade. Nekolicina njih sa simptomima infekcije koronavirusa, sami su pokrivali troškove testiranja.

  Zbog loših uslova života i rada radnici su do sada u dva navrata štrajkovali, prvi put zbog toga što nemaju dovoljno hrane, a drugi put zbog neisplaćenih zarada, jer im je plata kasnila dva meseca. Udruženje A11 je posebnu pažnju skrenulo na pitanje bezbednosti radnika, s obzirom na to da se na mestu boravka radnika oseća snažan miris plina, a da je smeštaj zatrpan neobezbeđenim plinskim bocama.

   

  Radnici svedoče da bi se polovina njih najradije vratila kući u Vijetnam, ali ne mogu jer nisu u posedu svojih pasoša, a i zato nisu im isplaćene sve dogovorene zarade. Pojedini se plaše deportacije, jer u tom slučaju neće biti u mogućnosti da namire dugove u koje su ušli kako bi počeli da rade u Srbiji.

  Ni srpski radnici nisu u zavidnim pozicijama

  Kako su mediji ranije pisali, srpski radnici koji su dobili posao u fabrici Linglong potpisali su Ugovor u radu po kom ne smeju otkrivaju koliko zaradu imaju.

  Ukoliko zaposleni otkrije informacije o sopstvenoj zaradi, svaki put kada takvo ponašanje bude otkriveno biće dužan da isplati 20% otkrivene zarade kao nadoknadu štete, a kada dva puta zaredom otkrije informacije o zaradi biće dužan da isplati 50% od otkrivene zarade kao nadokandu štete i nalaziće se pod prismotrom mesec dana.

  Linglongu 75 miliona evra za zapošljavanje radnika

  Srbija je sa Kinom 2018. godine sklopila pogodbu za izgradnju fabrike guma, čime je kompanija besplatno dobila 95 hektara zemljišta čija se vrednost procenjuje na 7,6 miliona evra. Osim toga, iz budžeta Srbije namenjeno je i 75 miliona evra subvencija za zapošljavanje najmanje 1.200 radnika do kraja 2024. godine.

  U rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći kojim se daje zeleno svetlo za dodelu subvencije, investicionim projektom planirano je ulaganje od 800 miliona evra do kraja 2025.godine, od čega u izgradju blizu 252 miliona evra, a u novu opremu 547 miliona evra.

  Izvor: bIZLife

  Foto: Beta/Vlada Srbije/A 11

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE