Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkriveno: Fajzer od vakcina zaradi 1.000 USD u SEKUNDI

  Kompanije koje trenutno proizvode najuspešnije vakcine protiv koronavirusa svake sekunde zarade 1.000 dolara, objavila je „Narodna alijansa za vakcine“ (People’s Vaccine Aliance).

  65.000 dolara u minutu

  Prema navodima ove organizacije kompanije Fajzer, Moderna i Biotehn ostvaruju kombinovani profit od 65.000 dolara svekog minuta.

  Podaci zasnovani na najnovijim izveštajima kompanija objavljeni su u momentu kada se izvršni direktori farmaceutske industrije sastaju na samitu STAT koji okuplja ugledne ličnosti i firme iz sveta farmacije i medicine.

  Navedene kompanije prodale su većinu doza vakcina protiv kovida bogatim zemljama, ostavljajući siromašne države na milost i nemilost ovom virusu, tvrde iz Alijanse.

  Fajzer i Biotehn su isporučile manje od jedan odsto svojih ukupnih zaliha vakcina zemljama sa niskim prihodima, dok je Moderna isporučila samo 0,2 odsto, te tako 98 odsto stanovništva u siromašnim zemljama nije vakcinisano.

  Afrička alijansa: Kompanije koriste monopol

  Maza Sejoum iz Afričke alijanse za vakcine rekao je da su kompanije iskoristile svoje monopole da daju prioritet najprofitabilnijim ugovorima sa najbogatijim vladama, dok su zemlje sa niskim prihodima ostavile po strani.

  U objavi se tvrdi da uprkos tome što su dobile javno finasiranje od preko osam milijardi dolara, tri korporacije su odbile pozive da hitno prenesu tehnologiju proizvodnje vakcina, znanja i stručnjaka u siromašne zemlje.

  Dok je izvršni direktor Fajzera Albert Burla, opisao poziv da se podele recepti za vakcine kao „opasne gluposti“, odobrenje Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu indijske vakcine Covaxin govori da su i zemlje u razvoju sposobne da proizvode vakcine.

  Prema procenama Fajzer, Biotehn i Moderna će ove godine ostvariti profit od oko 34 milijarde dolara, a monopoli koje ove kompanije imaju proizveli su pet novih milijardera tokom pandemije.

  Suspendovati prava intelektualne svojine

  Narodna alijansa za vakcine koja broji 80 članica, uključujući i Afričku alijansu pozvala je farmaceutske kompanije da odmah suspenduju prava intelektualne svojine na vakcine, testove i druge medicinske alate protiv koronavirusa .

  Oni takođe zahtevaju od Vlade, uključujući i SAD-a da iskoriste svoje pravne i političke mehanizme i da zahtevaju od korporacija da dele podatke, znanja i tehnologiju o koronavirusu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE