Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnici benzinskih pumpi

  Nove, povećane cene goriva – važe samo do sledećeg petka

  Na osnovu uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, u petak od 15 sati do sledećeg petka u isto vreme, bezolovni benzin na pumpama će koštati 176,31 dinar, a dizel 187,74 dinara.

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate evrodizel i evropremijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

  Doneta je i odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

  Cene derivata usklađivaće se svakog petka u 15 časova sa cenama sirove nafte.

  Uredbom je propisano da se najviše maloprodajne cene formiraju tako što se prosečne veleprodajne cene uvećaju za šest dinara. Potvrđeno je i da za poljoprivrednike cena dizela ostaje 179 dinara.

  Poljoprivrednici će po staroj ceni dizel točiti samo na NIS pumpama i to uz kartice kojim dokazuju da su registrovana poljoprivredna domaćinstva.

  U naftnim kompanijama kažu da je nova Uredba bila neophodna. Potražnja za gorivom raste, a kako bi se izbegle gužve Uredba nalaže da se gorivo sipa samo u rezervoare.

  Ratari mislili da je šala

  Poljoprivrednici u Srbiji zatečeni su stavom Vlade da se više ne dozvoljava točenje dizela u kanistere, već samo u rezervoare mašina i kako su rekli, mislili su da je šala.

  „Ova odluka o zabrani točenja goriva u bilo koji sud, osim u rezervoare mašina, nema smisla. Mislili smo da je šala“, rekao je poljoprivrednik iz sela Dobrica kod Alibunara Željko Petrov koji obrađuje oko 50 hektara zemlje.

  Naftni derivati više nisu jeftini ni u Bosni i Hercegovini, Makedoniji. Na pumpama u zemljama Evropske unije cenovnici se menjaju i dva puta dnevno. U Italiji za litar benzina treba dati i 2,20 evra. U Nemačkoj doseže i do tri evra, u Austriji isto, a neke pumpe već ograničavaju prodaju na 30 litara.

  Zbog velike potražnje i nestašice na nekim pumpma, mađarska Vlada ukinula je povlašćene cene za domaće teške kamione i strane teretnjake iznad 3,5 tone.

  Izvor: RTS, Tanjug, 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE