Nova pravila države: Pevačima ZABRANJENE TEZGE bez ugovora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pravila države: Pevačima ZABRANJENE TEZGE bez ugovora

  Iako pevači skoro godinu dana ne nastupaju zbog pandemije kovida 19, čim se late mikrofona, na novu tezgu neće moći bez ugovora sa vlasnicima restorana jer je vlada verifikovala Kolektivni ugovor za njihovo radno angažovanje, po kome gazde moraju da im isplate bar minimalac za mesec dana rada, piše Blic.

  Poslodavci moraju da plate poreze i doprinose

  Drugim rečima, zarada ne može biti manja od 32.300 dinara a ovaj dokument stupiće na snagu 13. februara i važiće u naredne tri godine. Njime je predviđeno i da honorar za jedan muzički dan ne može biti niži od pet posto od minimalca. Takav predlog su dali Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača i Unije poslodavaca Srbije, a Vlada ga usvojila što praktično znači da se pevačima sužava mogućnost rada na crno, koja je godinama prisutna u ovom delu šou biznisa.

  Naime, “gazde” su nastupe plaćale na ruke, zbog čega je država bila oštećena za više miliona evra jer se nisu plaćali porezi i doprinosi. To više ne bi trebalo da se radi jer će honorari ili plate za njihove nastupe vlasnici ugostiteljskih objekata morati da uplate na žiro račune estradnih umetnika i to u roku od osam dana.

  Pored honorara, čiji iznos mora da bude definisan ugovorom, poslodavci će morati da plate i poreze i doprinose, koji mogu biti od 17 do 60 odsto ako im uplaćuju i PIO osiguranje. Oni koji se ne budu pridržavali ustanovljenih pravila mogu da plate kaznu i do dva miliona dinara ali i da im se kafane, klubovi, hoteli, zatvore.

  Razlog za izradu novog Kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača, kako je puni naziv ovog dokumenta, krije se u činjenici što prethodni nije dao željene efekte, odnosno da je u “sivoj zoni”, prema nekim procenama Ministarstva kulture, radilo oko 3.000 pevača. Pored toga, ni kontrola od nadležnih državnih organa nije bila adekvatna.

  Ovaj Kolektivni ugovor, pored statusa domaćih izvođača, definiše i onih stranih koji nastupaju kod srpskih poslodavaca.

  „Strani izvođač može biti angažovan u estradno-muzičkom programu kod domaćeg poslodavca u skladu sa odredbama ovog kolektivnog ugovora, pod uslovom da ima javnu ispravu o svom statusu izdatu od nadležne inostrane organizacije, koju je dužan da dostavi poslodavcu, odnosno posredniku i Sindikatu“, stoji u ovom dokumentu.

  Ugostitelji nezadovoljni ovom odlukom Vlade

  „Primenom Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika štite se samo pevači. Moramo da im plaćamo poreze i doprinese, što je udar na džep ugostitelja, koji su zbog korone već na kolenima. Posla nema skoro godinu dana i umesto da nam se daju olakšiće, država nam preti kaznama. Dovoljno smo već kažnjeni ovom pandemijom, pa je sasvim izvesno da će samo mali broj ugostitelja moći da angažuje i pevače. Od celog tog posla, profitiraće jedino Udruženje estradnih umetnika, jer će svi muzičari plaćati članarine“, kaže menadžer jednog elitnog kluba u Beogradu.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE