Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Notari preuzimaju ostavinske postupke?

  Svi osnovni sudovi mogli bi uskoro da poveravaju javnim beležnicima objedinjeno sastavljanje smrtovnice i raspravljanje zaostavštine, rečeno je na petom godišnjem savetovanju javnih beležnika, održanom na Kopaoniku u prisustvu 150 notara iz cele Srbije.

  Izmenama zakona bilo bi omogućeno da se sve ostavine odmah poveravaju javnim beležnicima tako da naslednici ne bi morali da čekaju nekoliko meseci da se završi procedura u sudu.

  Pored toga, najavljene su izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu, koje bi unapredile postupak upisa u katastar nepokretnosti, a u pripremi je i platforma za digitalno arhiviranje dokumenata.

  „Uspeli smo da za sedam godina postojanja javnog beležništva u Srbiji ostvarimo kontrolu pravnog prometa, povećanje pravne sigurnosti građana i rasterećenje rada pravosuđa. Siguran sam da ćemo u narednom periodu učiniti javnobeležnički sistem još efikasnijim.“

  U toku je i nekoliko akcija u kojima neposredno komuniciramo sa građanima u nameri da im što više približimo našu delatnost i korist koju imaju od uspostavljanja javnobeležničkog sistema, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić i posebno zahvalio Ministarstvu pravde na podršci.

  Cvejić je istakao da je na nedavnoj konferenciji Savezne notarske komore Nemačke u Berlinu, posvećenoj notarijatu u jugoistočnoj Evropi, ocenjeno je da javno beležništvo u Srbiji najviše napreduje.

  Javni beležnici su na Kopaoniku razmenili iskustva iz svakodnevnog rada sa građanima, a savetovanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde, Pošte Srbije, sudije apelacionih sudova iz Novog Sada i Kragujevca i profesori Pravnog fakulteta u Beogradu.

  Dobijamo i elektronskog notara

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE