Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Belorusija zabranila robu i letove aviokompanija iz EU i Britanije

  Belorusija je objavila da uvodi uzvratna ograničenja letova avio kompanija iz Evropske unije i Velike Britanije i da zabranjuje uvoz zapadne robe iz zemalja koje su joj uvele sankcije.

  Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je zabrana uvoza odgovor na „nezakoniti pritisak spoljnih sankcija čiji je cilj podrivanje suvereniteta Belorusije i pogoršanje blagostanja beloruskih građana“.

  Vlada Belorusije još nije objavila spisak zapadne robe čiji je uvoz zabranjen.

  SAD, EU i Kanada su prošle nedelje istovremeno uvele sankcije desetinama beloruskih zvaničnika, organizacija i kompanija.

  Na meti Brisela našli su se pojedinci i entiteti koje EU optužuje za učešće u „hibridnom napadu“, odnosno slanju azijskih migranata iz Belorusije na granice Poljske, Litvanije i Letonije.

  EU je takođe zabranila ulazak i zamrzla sredstva još 17 osoba iz Belorusije, uključujući graničare i vojne zvaničnike, predstavnike vlade i sudije.

  Mere su pogodile i beloruske avio kompanije, uključujući državnu Belavija, i turističke grupe koje EU optužuje da pomažu u dovođenju migranata u Belorusiju kako bi oni potom prešli u Uniju.

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da sankcije neće doneti značajniju štetu.

  Lukašenko je rekao da je Belorusija uspela da održi ekonomski rast. Ekonomija je prošle godine zabeležila pad od 0,9 odsto, ali se u 2021. godini, prema prognozama Svetske banke iz oktobra, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE