Njujork tajms o vijetnamskim radnicima u Linglongu: Uslovi jadni i opasni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Njujork tajms o vijetnamskim radnicima u Linglongu: Uslovi jadni i opasni

  Bežeći od siromaštva u Vijetnamu radnici su došli u “obećanu zemlju” Evropu, ali ispostavilo se da je posao u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, u kineskoj kompaniji za izradu guma Linglong u Zrenjaninu postao simbol ponora između privlačnog obećanja ulaganja iz Kine i mračne stvarnosti na terenu, piše Njujork tajms.

  “Želeo sam da odem na Zapad da promenim svoj život”, priseća se u intervjuu poljoprivrednik (43) iz Vijetnama, otac troje dece. Njegov život se svakako promenio – postalo je mnogo gore, piše njujorški list.

  Proglašena najvećom kineskom industrijskom investicijom u Evropi, fabrika Linglong tajer (Ling Long Tire) vredna 900 miliona dolara sada je povod za kritiku srpske vlade koju optužuju za potčinjavanje Kini bez pitanja.

  Radnici i aktivisti kažu da se ta kompanija pravi probleme poput trgovine ljudima, uslova rada nalik zatvoru i zloupotrebe životne sredine.

  U Zrenjaninu radi oko 400 Vijetnamaca, uz još stotine Kineza, koji dobijaju veće plate i bolje uslove života, kažu radnici i lokalni radnički aktivisti.

  Radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao “jadne i opasne” i rekao da je bio smešten u oronuloj kolibi punoj drugih vijetnamskih radnika kao i da su suočeni sa maltretiranjem od strane kineskih nadzornika.

  Srbija tvrdi da je ova kineska investicija pomogla da se dostigne ekonomski rast od sedam odsto prošle godine, među najvišim u Evropi.

  Međutim, stanje sa radnicima u Linglongu unazadilo je višegodišnje napore Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

  To pitanje pogoršalo je najveću političku glavobolju predsednika Srbije Aleksandra Vučića – gnev javnosti zbog projekata koji su štetni po životnu sredinu.

  Uprkos pohvalama Pekinga u provladinim srpskim medijima, Kina je u očima mnogih Srba odgovorna za degradaciju životne sredine, piše list.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE