Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobil

  Niži porez na vozila veće kubikaže starosti od pet do 20 godina

  Vlasnici vozila veće kubikaže, starih od pet do 20 godina, od iduće godine plaćaće niži porez prilikom registracije, proizilazi iz zakona čiji nacrt izmena je, kako je najavljeno iz Ministarstva finansija, upućen Vladi na usvajanje.

  Oni koji voze automobile starije od 20 godina neće plaćati manji porez u odnosu na dosadašnji, potvrđeno je za portal N1 u Ministarstvu finansija. Ovo se odnosi samo na vozila radne zapremine preko 2.000 kubika.

  „Ministarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2000 kubika brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.“

  S tim u vezi, ukazala se potreba da se kod oporezivanja porezom na upotrebu motornih vozila doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika, obrazlažu u ministarstvu.

  Navedenim izmenama i dopunama predloženo je da se umanji poresko opterećenje za ta vozila starosti preko pet do dvadeset godina.

  „Za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, iz razloga što se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

  Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine“, navode u Ministarstvu finansija.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE