Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomist: Srbija na VOJSKU godišnje potroši 1,4 milijarde dolara

  Potrošnja Srbije za odbranu skočila je u proteklih šest godina za oko 70 odsto na 1,4 milijarde dolara godišnje, piše londonski Ekonomist i konstatuje da ostale bivše jugoslovenske republike brinu što se srpska vojska diže iz pepela.

  Pod naslovom „Balkanska trka u naoružanju“, nedeljnik u novom broju piše da su Rusija i Belorusija dale Srbiji deset aviona MiG-29, a Rusija joj je dala 30 tenkova i oklopnih transportera i prodala sistem protivvazdušne odbrane.

  Takođe, navodi se da je Srbija kupila kineske oklopne dronove, ruske helikoptere i francuski raketni sistem zemlja-vazduh i da je ministar odbrane ovog meseca najavio da se pregovara o kupovini transportnih aviona i helikoptera od Erbasa.

  Prošlog meseca stigla je i vest da se razgovara sa Izraelom o protivtenkovskim projektilima. Na spisku za kupovinu mogu se naći i turske bespilotne letelice, koje su korišćene u Nagorno-Karabahu, dodaje autor Tim Džuda.

  Džuda piše da je posle jugoslovenskih ratova 1990-ih vojni kapacitet Srbije opao, ali je 2014. vlada odlučila da se ponovo naoruža.

  Podseća da je Hrvatska 2015, takođe obnavljajući svoje oružane snage, zatražila od Amerike da joj isporuči rakete koje bi, ako budu ispaljene na Srbiju, mogle da dođu duboko u unutrašnjost zemlje.

  Modernoj državi je potrebna moderna vojska, rekao je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić. Srbija troši više u apsolutnom iznosu nego ranije, ali se njena potrošnja za odbranu kao učešće u BDP kretala oko dva odsto od 2005. U poređenju sa Bugarskom, Mađarskom ili Rumunijom, to je „kikiriki“, kaže Vučić.

  Srbija po vojnom budžetu nadmašuje Albaniju, Bosnu, Crnu Goru, Kosovo i Severnu Makedoniju zajedno. Ona takođe nadmašuje Hrvatsku, koja kupuje francuske avione kako bi obnovila svoje skoro nepostojeće vazduhoplovne kapacitete, navodi se u tekstu.

  Političko, a ne vojno „naoružavanje“

  Vuk Vuksanović, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ocenjuje da je stvarni značaj dodatnog naoružavanja Srbije politički, a ne vojni.

  „Pretenciozni poslovi s oružjem impresioniraju Vučićeve pristalice koji obično visoko cene oružane snage. Ali Srbija je ustvari okružena NATO zemljama. S velikim savezom koji štiti njene male susede, malo je verovatno da će Srbija poslati svoje vojnike u akciju u doglednoj budućnosti.“

  Srbija, zapravo, ima odlične, iako diskretne, odnose sa NATO dok Amerika obučava njene vojnike. Imati jaku vojsku znači da se velike sile prema vama odnose s poštovanjem. A ako bi se, „ne daj Bože“, regionalni status kvo urušio, onda će naši hipotetički protivnici, ako možemo da nanesemo štetu, možda biti susretljiviji prema nama za pregovaračkim stolom, kaže Vukasanović.

  Izvor: Beta

  Foto: MoD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE