Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saobraćaj

  OGRANIČAVA se brzina na čuvenom AUTOBANU?

  Jedan od najpoznatijih sistema auto-puteva na svetu, nemački autoban, poznat je po tome što na njemu nema federalno određenog ograničenja brzine za putnička vozila, što bi u bliskoj budućnosti moglo da se promeni.

  Nakon što je odbijena kao mera pre dve godine, ideja o federalnom ograničenju brzine na autobanu sada je ponovo postala tema političkih razgovora u Nemačkoj.

  Sistem auto-puteva u Nemačkoj poznat je po tome što, osim blizu urbanih sredina i nekih crnih tačaka, nema ograničenja brzine za određena vozila, nakon što su vlasti Zapadne Nemačke ukinule restrikcije 1952. godine.

  Nedavne ankete, međutim, pokazuju veliku promenu mišljenja u nemačkoj javnosti prema uvođenju ograničenja širom autobana.

  Najnoviji pokušaj uvođenja nacionalnog ograničenja brzine u najvećoj meri se tiče uticaja na okolinu vozila koja se kreću velikim brzinama. Nemačka federalna služba za zaštitu okoline procenjuje da bi ograničenje brzine na 130 kilometara na čas smanjilo emisiju ugljen-dioksida za 2 miliona tona godišnje.

  U anketi koju je sproveo nemački javni servis ARD, 60 odsto Nemaca želi uvođenje nacionalnog ograničenja brzine na 130 kilometara na čas.

  Čak je i četvorostruki šampion Formule 1, Sebastijan Fetel, podržao predlog. „To je način da se spreči oslobađanje dva miliona tona ugljen-dioksida, a verovatno će učiniti puteve malo bezbednijim“, rekao je Fetel.

  Na autobanu neograničenom brzinom mogu da se kreću samo automobili i motocikli. Sva ostala teža vozila moraju da poštuju ograničenja do 60, 80 i 100 kilometara na sat u zavisnosti od kategorije.

  Brzine za sva vozila ograničene su na prilazima rampi, isključenjima ka gradovima, nekim crnim tačkama, kao i na potezima gde se izvode radovi.

  Treće, savetuje se da se vozi do 130 kilometara čas. Iako to nije obavezna mera, ukoliko se desi sudar ili nesreća, vozači koji su išli brže mogu snositi ozbiljnije posledice i biti strožije kažnjeni na sudu.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE