Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  grejanje

  Nišlijama se „smeši“ skuplja zima: Toplana traži poskupljenje

  Gradska toplana Niš predložila je povećanje cene daljinskog grejanja, i to varijabilnog dela za sedam odsto, a fiksnog dela za 18 odsto.

  Cene će biti uvećane kada ih odobri Gradsko veće, koje to još nije učinilo.

  „Predložene cene iznose 6,09 dinara po kilovatčasu za varijabilni deo i 28,73 dinara po kvadratnom metru za fiksni deo. Još uvek ne znamo da li će ih Gradsko veće prihvati ili ne. Veće ima jednu od tri opcije – da nađe grešku u kalkulaciji predloženih cena, što ne verujem da je moguće, ili da cenu prihvati u celosti ili da odredi neku drugu cenu, s tim da razliku subvencioniše“, kaže direktor Gradske toplane Predrag Milačić.

  Prema važećoj odluci o „nultoj“ ceni, varijabilni deo cene sada iznosi 5,72 dinara po kilovatčasu, a fiksni deo 24,28 dinara po kvadratu.

  Daljinsko grejanje u Nišu naplaćuje se po utrošku a ne po kvadraturi, pa računi nisu isti u oktobru, januaru ili junu. Na sistemu daljinskog grejanja u Nišu nalazi se 28.281 stambenih objekata i 2.110 objekata poslovnog prostora.

  Milačić kaže da će, ukoliko se usvoji nova cena, prosečan račun za stan od 50 kvadrata na nivou godine iznositi 1100 dinara po kvadratu, odnosno ukupno 55.000 dinara za celu godinu.

  Račun za stan te kvadrature sada, dok cena nije uvećana, iznosi ispod 1000 dinara po kvadratnom metru, odnosno manje od 50.000 na godišnjem nivou.

  U Beogradu, recimo, račun za stan od 50 kvadrata za celu godinu iznosi 71.600 dinara, dodaje on.

  Od 60 toplana u Srbiji samo 13 nisu tražile poskupljenje grejanja

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE